Месеци наред хвърляте кьорфишеци към мен, обърна се Добрев към колежката си по време на обсъждането в пленарната зала, което премина под остро напрежение заради отсъствието на премиера Бойко Борисов.

И й зададе няколко въпроса от трибуната:

"Първият ми въпрос към вас е дали имате фирма, която е съдружник 50% на 50% с офшорна фирма от Вирджинските острови. Общо капиталът на фирмата е 10 000 лева, обаче какво се случва? От тези 10 000 лева, фирмата на г-жа Йончева се задължава срещу вписаните 50 дяла да внесе 5 000 лева. От друга страна офшорката се задължава, срещу същите 50 дяла, да внесе 315 000 лева. Това са конкретни данни. Откъде са тези 315 000 лева и за какво са дадени в тази ваша обща фирма”.

По думите му сред учредяването и вписването на въпросната фирма, тя се е задължила да направи допълнителна парична вноска в размер на 250 000 евро.

„Ако се чудите в кои сметки са влезли тези пари, ще ви покажа удостоверение – КТБ, където „Авторска телевизия” на Елена Йончева е направила превод в размер на 5000 лева, а от друга страна – валутен превод в размер на 161 000 евро”, добави Добрев, цитиран от "Фокус".

Той посочи, че според пълномощното за офшорната фирма упълномощено лице е Зорница Блъскова.

„Ако потърсите в интернет информация за лицето Зорница Блъскова, ще видите, че тя е съдружник с лицето Георги Георгиев в една много интересна фирма – „Инвестмънт Проджектс” АД. Същата тази фирма е във всички доклади за източването на КТБ”, каза още депутатът от ГЕРБ.

Той попита Йончева още дали за периода 2005-2009 г. е получила близо 700 000 лева от дружества, включително с държавно участие.

„Вие г-жо Йончева, ходила ли сте в КТБ? Нали знаете, че има списък, където се откриха и други ваши колеги, в този списък вие фигурирате 6 пъти. Визирам колегите от ляво, при вас се получава крадецът вика „Дръжте крадеца”.

Самата Елена Йончева не отрече нищо от тези обвинения, но призова, ако някой притежава информация за конкретни корупционни схеми, да внесе сигнал до прокуратурата и останалите компетентни органи.

"Никога не съм използвала държавни или общински средства, нито съм участвала в държавен или общински бизнес", декларира депутатката от БСП. 

По-рано тя  заяви по време на дебатите, че големите обществени поръчки се печелят с определени фирми, свързани с властта. И даде пример с Хасково, където поръчките се печелели от роднинско-приятелския кръг на областния лидер на ГЕРБ - Добрев. Според нея Община Хасково е пример за това как се извършват схемите на корупцията.

"Българинът има точка на търпимост и смятам, че ние вече я стигнахме. Превръщането на България в корумпирано владение на ГЕРБ и г-н Борисов и в територия без перспектива за нас, българите, няма да мине", каза още Йончева.

Тя цитира Лъчезар Иванов от ГЕРБ, който каза, че силата на партията е Бойко Борисов, който смело разбива всички корупционни схеми.

„Очевидно ГЕРБ имат чувство за хумор. Така междувременно в условията на закачки и шеги корупцията се превърна в неизбежност. Тя вече е битов стандарт. Вие успяхте да създадете легална корупционна схема – санирането“, каза още Йончева.

Тя даде друг пример и със строителството на оградата по границата с Турция.

„Как ще обясните на обществото, че при изхарчени 180 млн. лв. за оградата по турската граница още преди настъпването на зимата тя започна да пада?“, зададе задочен въпрос на Борисов Елена Йончева.

Каракачанов: Корупция има, но файда от дебати - йок