Новината първо беше съобщена от частното радио RFM, което беше цитирано от местни сайтове и руската РИА Новости, а по-късно бе потвърдена от българското МВнР.

След като откраднала козметика за около 400 долара, Поптодорова не е поискала да влезе в контакт с българското посолство в Полша, гласеше информацията.

Мога да потвърдя факта на задържането на българска гражданка, потвърди малко след това пред "Монитор" подкомисар Роберт Вандович от летищната полиция във Варшава. За задържането е уведомено посолството на Република България в Полша, повече информация не мога да ви предоставя, такава се дава само на близки на задържаните лица, допълни той.

Няколко часа по-късно, след проверка, Външно министерство потвърди, че Поптодорова е била задържана, предаде БТА. По данни на управлението на полицията на летище "Окенче", това е станало на 27 февруари в 16.00 часа. Причината - кражбата на козметика на стойност 1640 полски злоти, които са равни на 381 евро. Тя не е пожелала да бъде уведомявано посолството ни по случая.

Родената през 1951 година Елена Поптодорова е дългогодишен служител на ведомството и оглавяваше българското посолство в САЩ два пъти - от 2002 до 2008 година и между 2010 и 2016 г. След като се върна от дипломатическа мисия, тя беше назначена за директор на новооткрития варшавски офис на неправителствената организация Global Jewish Advocacy.

Поптодорова е бивш депутат от БСП в няколко парламента, била е лична преводачка на комунистическия лидер Тодор Живков.