Инж. Радослав Боев, директор на ДЛС "Женда", обясни пред "Фокус", че това сочат първите признаци, установени от лекарите.

Главният експерт в Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали д-р Мустафа Юсеин също заяви, че по видими външни признаци причината за случващото си е "син език", предаде БТА.

Първият труп е открит на 12 август в "Болярци". Заразата на дивите животни е станала чрез ухапване от комари.

Пробите са изпратени за изследване в София, а труповете на умрелите животни са изпратени в екарисажа във Варна.

Със заповед на Радослав Боев са изградени и работят две комисии за наблюдение на епизоотичната обстановка.

Предприети са мерки за ограничаване разпространението на болестта "син език".

"Пръскаме с репеленти за комари по хранилищата и местата за почивка на животните. Трябва да се води или авиоборба, или да се ползват ваксини",
каза Боев.

Той уточни, че ако се разреши използването на ваксини, те трябва да се прилагат перорално, да се дават чрез фуражите, защото инжектирането на дивите животни е трудно.

Както вече стана ясно, около 5 милиона дози ваксини ще са необходими против заболяването "син език" у нас.

"Общият запас на муфлони в стопанството е около 400. През последните дни наблюдаваме спиране на процеса на смъртност при животните, дано  спре", каза още Боев.

Той допълни, че всеки ден комисии обхождат стопанството, за да установят дали има други смъртни случаи на диви животни.

След отшумяване на заболяването ще бъде извършена контролна таксация на муфлоните.

Муфлоните бяха разселени в Източните Родопи от бившата Чехословакия в началото на 80-те години на ХХ век. Те много бързо се адаптираха към местните природни дадености и популацията им трайно нарастваше до този август.

Засега единствените превантивни мерки срещу болестта "син език", са принудителното умъртвяване на доказано болните животни и дезинфекциите на фермите и кошарите.
По разпореждане на кмета на община Момчилград Акиф Акиф е осигурен безплатен транспорт за събирането и извозването на умрели от заразата животни от селищата в общината до сборен пункт край Момчилград. Оттам екарисажна кола, която идва три пъти седмично - понеделник, сряда и петък, транспортира поразените към специализираните места за унищожаването им в
Северо- Източна България.

До момента загиналите от болестта животни у нас са над 3000. Общо 18 области в страната са обхванати от "син език" до момента. Най-големите огнища на заразата са в областите Кърджали, Хасково, Сливен, Пловдив, Бургас и Ямбол.

Преносители на вируса на инфекцията, са дребни мушици, наречени куликоиди, а заразата идва от Гърция.

Столичният зоопарк затвори вчера врати за посетители заради починали животни. В събота и неделя са умрели як, три гаура и камила. Клетките им са били в съседство. Зоопаркът няма да приема посетители, докато излязат първите резултати от взетите от умрелите животни проби, което най-вероятно ще стане в сряда или четвъртък.
От Агенцията по храните съобщиха, че според клиничните прегледи няма данни смъртта на животните да е причинена от болестта "син език".