Това е казал заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на кръглата маса "Подобряване качеството на живот и устойчиво развитие чрез иновации и енергийна ефективност на електродомакинските уреди", цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката.

По мнението на зам.-министъра това означава, че всяко европейско домакинство ще има годишни икономии от 400-500 евро.

Манолов е отбелязал, че приоритет на ЕС е намаляване потреблението не електрическа енергия, като това ще помогне да се намалят емисиите на въглероден диоксид. Той е допълнил, че мерките за повишаване на енергийната ефективност ще доведат и до намаляване на зависимостта от вноса на енергия.

По думите на Манолев е много важно да се постави фокус върху домакинските електроуреди, защото по данни на Евростат потреблението на електрическа енергия в бита възлиза на над 25 процента от общата консумация на енергия в ЕС.

Представителите на бранша и на държавните институции са се обединили по време на дискусията, че най-сериозното предизвикателство, което предстои, е да се разясни на потребителите, че се променя етикетът, но ефективността на електрическите уредите не намалява, въпреки че буквеното означение на класа на енергийна ефективност на скалата ще се понижи.

Новият регламент за енергийно етикетиране налага променена скала за енергийната ефективност на домакинските електроуреди. Той влезе в сила на 1 август и включва промяна на досегашната скала А+++ -D с еднотипна скала от A-G за домакинските електроуреди, които попадат под регулацията на ЕС.