Депутати, представители на изпълнителната власт, на различните партии  и  журналисти тестваха системата чрез два вида симулации - симулация 1 - за избор на членове на Европейски парламент и Симулации 2 и 3 - за избори за народни представители и избори за кмет на община.

Изборът става чрез електронна карта, имаща функцията на електронен подпис, която притежава собствен пин код и се използва както за идентификация, така и за електронно подписване на бюлетината.

Гаранцията, че компютърът, на който е гласувано, не е компрометиран, става чрез използването на мобилно устройство или таблет. След като приключи гласуването, системата предоставя код за проверка, която не е задължителна.

Тази система, въз основа на която се правят симулациите, може би няма да бъде реалната система, но тя ще послужи за основа на разработване на реалната система за дистанционно електронно гласуване, обясни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Тя каза, че през следващата година ЦИК ще направи експериментално дистанционно електронно гласуване в един изборен район, който ще бъде определен чрез жребий, но трябва да има насрочени избори.

Експериментът трябва да се проведе в три последователни избори, като те могат да бъдат и частични. След като се проведе експерименталното гласуване, резултатите от него няма да се вземат предвид при отчитане на резултатите от съответните избори, по време на които се провежда експериментът, посочи Нейкова.

Тя уточни, че ЦИК ще направи оценка на всички тези процеси, започвайки от сегашните симулации и минавайки през експеримента и ако системата гарантира сигурността на вота, тогава ще може през 2019 година реално всеки избирател да има възможност да гласува електронно за изборите за членове на Европейския парламент.

"Тази система в този момент е удар върху доверието на гласоподавателите", категоричен бе в коментара си проф. Михаил Константинов, цитиран от БТА. По думите му този срив на доверието към този вид технологии се базира на това, че производството на смарт карти от един голям германски концерн се оказа, че допуска пробив. "С други думи вие вече не контролирате смарт картите", заяви проф. Константинов.

"В момента това го няма никъде по света и молбата ми е да бъдем поне вторите", каза специалистът. Той уточни, че подобен експеримент е имало единствено в Естония, но благодарение на "пробива в картите", той е прекратен.
Моят апел е не да се отказваме, рано или късно се отива в тази посока, но не може да стане в момента", заяви проф. Константинов.

Според Петър Славов, народен представител от предишния парламент, опасенията на проф. Константинов не са основателни. Симулацията според него е показала много удовлетворителни резултати. Остава да се доизчистят проблемите, свързани с това как гласоподавателите лесно ще се снабдяват с електронен подпис, за да могат да гласуват от всяка част на света и сигурността на процеса.

Аз обаче съм убеден, че има достатъчно подготвени софтуерни специалисти, които да намерят най-добрия начин за това, каза Славов. Той припомни още, че в Изборния закон е предвидено, че електронното гласуване ще се извършва преди деня на изборите, така че ако, не дай си Боже, има някаква хакерна атака, то може да бъде отменено и да бъде въведено класическото с хартиени бюлетини, без да се зачита електронният вот, посочи Славов.