Проектът „Изграждане и внедряване на пилотната система за дистанционно електронно гласуване“ се осъществява от Държавната агенция за електронно управление (ДАЕУ) заедно с Централната избирателна комисия.

Той е част от Стратегията за развитие на електронното управление в България, който трябва да осигури бързина и удобство за избирателите, както и да улесни обработката на огромните изборни масиви.

В петък ДАЕУ обяви, дистанционното електронно гласуване ще бъде факт за изборите за Европейски парламент през 2019 г.

Анализът и препоръките на добрите практики за е-гласуване ще бъдат готови в началото на ноември, а до 15 ноември ще бъдат проведени три симулации за гласуване - за местни избори, за парламентарни избори и избори за Европейски парламент, каза ръководителят на проекта „Изграждане и внедряване на пилотната система за дистанционно електронно гласуване“ Силвия Митева.

- Какво се очаква като резултат от проекта?

- Основната цел на проекта е да бъде изградена пилотна система, чрез която в България да се въведена възможността за дистанционно електронно гласуване на всички видове избори, които са предвидени по Избирателния кодекс. За да се случи цялото това нещо, имаме няколко етапа.

Започваме с анализ на добрите практики в международен план, след което на база на този анализ ще се изготвят препоръки към българската система – тя какво да включва, както от технологична гледна точка, така и от правна. След това ще се проведат три симулации съгласно Изборния кодекс до 15 ноември на двудневно събитие, публично, с участието както на ЦИК и ДАЕУ, ще бъдат поканени медии, неправителствени организации, администрации.

- Какво ще представляват тези три симулации?

- Те ще бъдат за три вида избори - местни, парламентарни и за Европейски парламент. С една и съща система ще се случи това нещо в рамките на два дни, като ще обхваща целия процес - от гласуване до преброяване на гласовете. Тези симулации ще бъдат публични и дебатирани. Те ще дадат част от техническото задание за изпълнителя на бъдещата е-система за гласуване. Той ще избран след открита процедурата, която ще бъде обявена през декември.

- Кога приключва проектът?

- Проектът трябва да приключи в края на следващата година – 31 декември 2018 г., като в рамките на следващата година избраният изпълнител трябва да  проведе експериментално електронно гласуване, което да тества системата. То ще бъде като реални избори, но няма да отчита резултатът, защото е експериментално. Въвеждането в реална експлоатация на системата е планирано на изборите за български представители в Европейския парламент през 2019 година.

- Какви възможности дава електронното гласуване за избирателите?

- Всеки човек ще може от всяка точка на света от различни електронни устройва да може да упражни правото си на глас.

- А как ще се гарантира защитата на вота и личните данни?

- Със сигурност системата трябва да гарантира тайната на вота, да има възможност за ненамеса на чужди лица както при гласуването, така и при преброяването, но всички тези характеристики ще бъдат допълнително разписани на база на проучването, което се прави в момента.

- Електронното гласуване отменя ли възможността за гласуване по традиционния начин?

- Не. Електронното гласуване ще става преди изборния ден, но ако решите вие ще може да гласувате и в деня на изборите с бюлетина. Тогава ще се счита този вот за окончателен. Електронно може да гласувате и няколко пъти, като валиден остава последния направен вот.

-  В рамките на какъв период ще може да се гласува електронно?

- Електронното гласуване ще започва една седмица предварително преди изборите и ще приключва три дни преди самите избори, за да могат да се обработят резултатите и да се отбележи дали дадено лице е осъществило своя глас за да могат да се съставят списъците. Чисто технологично е необходимо това време.

Общата стойност на проекта за „Изграждане и внедряване на пилотната система за дистанционно електронно гласуване“  е 1 499 959 лв., с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.