Това коментира председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ) коментира пред журналисти в парламента, предаде БТА. Той отбеляза, че мерките, които са били обявени преди около 20 дни, са станали факт в поставения предварително срок - 24 юли.

На някои от лозунгите видях, че протестиращите са против кражбите в енергетиката - "Цанков камък" и "Белене", само че на мен ми се струва, че е малко закъснял този протест срещу "Цанков камък" и "Белене", защото парите са платени много отдавна, а дефицитите ги има, коментира той.

Чух също така, че синдикатите протестират срещу Фонда за енергийна сигурност и вноската от пет процента на всички производители в този фонд, което също е много странно, защото това бе идея на самите синдикати, каза още Добрев.

Депутатът от ГЕРБ посочи, че не разбира и как синдикати и работодатели стачкуват заедно, при положение че работодателите искат да се съкращават разходи в енергетиката, а синдикатите не дават да се намаляват административните разходи и тези за хората, работещи в енергетиката.

В отговор на репортерски въпрос за ново отлагане на новите цени, за каквото се настоява, Добрев попита какво ще се постигне с това, освен натрупване на дългове в НЕК, ако тя продължи да следва модела и цените, приети от регулатора през миналата година.

Работодатели и синдикати протестираха днес срещу увеличаването на цените на електроенергията. В София шествието тръгна от сградата на Министерския съвет, преминавайки покрай Комисията за енергийно и водно регулиране, стигайки до парламента. Протестиращите скандираха "Да на реформите, не на крадците", имаше плакати с призив за оставка на председателя на КЕВР Иван Иванов, както и "Няма да плащаме кражбите в енергетиката", "КРИБ срещу енергийната мафия" и "Погребвате бизнеса".

Работодателските организации искат ново отлагане в поскъпването на тока, докато не заработи свободния пазар за продажба на електроенергия. 

АНКЕТА: Одобрявате ли протестa от страна на бизнеса?