Москва предприема тази мярка след като украинското правителство прекъсна електроснабдяването заради неплатени сметки за милиони долари. Този ход още повече затвърждава руския контрол върху части от Източна Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи решението като хуманитарна мисия, но не каза кога или как електроенергията ще стигне до контролираната от бунтовниците Луганска област, която граничи с Русия.

Украйна обяви вчера, че ще спре да доставя електричество на сепаратистките райони в Луганска област заради трупащи се дългове, а местни медии съобщиха, че електроснабдяването е било прекъснато около полунощ.

"Спирането на електроснабдяването на Луганска област е поредна стъпка от страна на Украйна, отблъскваща тези територии", заяви Песков. По думите му този ход "противоречи на духа" на Минските договорености.

Украинският заместник-министър за окупираните територии Георги Тука обвини подкрепяните от Русия сепаратисти в части на Луганска и Донецка област, че са натрупали неплатени сметки за електроснабдяване за 11 милиона гривни (431 милиона долара).

Той каза, че Киев не се притеснява за последиците от спирането на електричеството, защото украинските власти очакват Русия да се намеси.

Руският посредник в преговорите между бунтовниците и украинското правителство Борис Гризлов каза, че сепаратистите не са можели да платят за доставяното от Украйна електричество, защото Киев е направил невъзможно превеждането на пари от тези територии към останалата част на страната.

Луганският информационен център заяви, че електроснабдяването е било прекъснато в 23,40 ч. вчера, но е било възстановено благодарение на местни източници на електроенергия в сепаратистките райони.

Руският външен министър Сергей Лавров разкритикува украинския президент Петро Порошенко, че не спазва Минското споразумение, което е подписал.

Украинският омбудсман за правата на човека Валерия Лутковска разкритикува решението на правителството да прекъсне електричеството на Луганска област, като каза, че това още повече ще отчужди хората в сепаратистките райони от централните власти в Киев.