КЕВР ще контролира борсата за ток

stat
09:34  |  9 януари 2018 | Бизнес / Автор Красимир Тодоров /  
Теменужка Петкова обеща да се направят проверки, ако има съмнения за картел при цените на тока Теменужка Петкова обеща да се направят проверки, ако има съмнения за картел при цените на тока
Сн.: БТА

Подготвят се законови промени, които да дадат право на Комисията за енергийно и водно регулиране да контролира свободния пазар на електроенергия.
Това каза министър Теменужка Петкова в студиото на БНТ. По думите ѝ, очакваното поскъпване на тока за бизнеса от февруари с между 30 и 60% е заради цената на свободния пазар. 

Петкова обяви, че държавата ще направи всичко възможно да подпомогне конкурентноспособността на бизнеса, за което са заделени над 280 милиона лева.
 
"Години наред цената, която плащаше бизнеса, беше по-ниска от тази, която плаща потребителя. Тук става въпрос за пазарни отношения, държавата не може да я регулира. Цената на тока е вид стока и трябва да се свикне да се търгува с нея. Искахме в един откровен диалог да се поставят проблемите. Това, което държавата може да направи, е да предприеме действия, в случай че получи сигнал за картелни действия и нарушаване на конкурентоспособността, и да извърши проверка", уточни Петкова.
 
Тя посочи, че няма недостиг на електрическа енергия. Към днешна дата Националната електрическа компания е предложила на борсата 70 хиляди мегават часа, продадени са само 19 хиляди.
 
Последно в Бизнес


Владимир Чуков: Турската операция в Сирия разбута пластоветe

Турция ще иска да приключи бързо тази операция в Африн, твърди арабистът проф. Владимир Чуков.