ГЕРБ е партията, около която би било по-лесно да се състави нов кабинет, това показва електоралната прогноза на "Екзакта рисърч груп".

Според данните от изследването сред твърдо решилите да гласуват към 22 март 31,2% декларират подкрепа за ГЕРБ, 28,1% - за "БСП за България", 10,5% - за "Обединени патриоти", 7,6% - за ДПС, 6,5% - за "ВОЛЯ", и 4% - за "Реформаторски блок-Глас народен".

За "АБВ-Движение 21" биха гласували 2,6 на сто от твърдо решилите да отидат до урните, за "Нова Република" също 2,6 на сто, за "Да, България" - 1,5%.

"Не подкрепям никого" биха избрали 2,4%.

От началото до средата на кампанията ГЕРБ остава първа политическа сила, макар и с минимална преднина около 1%. В последните дни ГЕРБ увеличава леко дистанцията пред БСП 3%. Въпреки това, разликата между двете основни партии остава в рамките на стандартната грешка, уточняват от "Екзакта".

Данните показват, че в самия край на кампанията мобилизацията на електоратите на ГЕРБ и БСП е съизмерима и висока. За разлика от началото на кампанията, когато еуфорията на БСП се пренесе от президентския вот към парламентарните избори и това създаде визия за "летящ старт" и висока ефективност, в края на кампанията този ефект избледня и БСП все по-малко може да привлича вот на колебаещи се и конформистки настроени избиратели, коментират анализатори.

"ВОЛЯ" на Веселин Марешки остава със сравнително мек електорат до последните дни на кампанията, което предполага възможност за динамика на резултата на тази партия и в двете посоки.

По-вероятно е "Реформаторски блок-Глас народен" да успее да запази шансовете си за участие в следващия парламент.

В последните дни на кампанията се регистрира мобилизация и сред избирателите на "АБВ-Движение 21" и "Нова Република" и това оставя впечатлението, че биха могли да подобрят позициите си до деня на вота.

Данните обаче не позволяват да се направи достоверна прогноза за очакваното представяне на ДОСТ, коментират социолозите и допълват, че електоратът на тази формация е трудно да бъде измерен с възможностите на демоскопските методи. Някои косвени индикатори обаче ги насочват към хипотезата, че ДОСТ може да поднесе изненада в деня на вота.

Изследването е направено между 17 и 22 март сред 1000 пълнолетни българи в 91 населени места. То е независимо от външно финансиране и е със средства на "Екзакта".