За последен път неин колектив спечели надпреварата преди 33 години, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Вижте снимки >>>

Журито, което посочи призьорите, бе съставено от обществени деятели, музиканти, артисти, художници, архитекти и журналисти. Темата на гастрола на "Портела" бяха водните ресурси на Бразилия.

Част от представлението на школата победител беше посветено на екологическата катастрофа, която се състоя в страната на 5 ноември 2015 година. Тогава се срутиха две диги в района на населения пункт Мариана. Те преграждаха водите с отпадъци от металургичната промишленост.

Вследствие на инцидента токсични вещества попаднаха в руслото на река Досе, която беше основният източник на питейна вода за жителите в района.

Конкурсът-парад на школите по самба, който се провежда в центъра на Рио де Жанейро на самбадрома "Маркиз де Сапукаи", е централното събитие на карнавала.

Шестте школи по самба, получили най-високи оценки от съдиите, ще могат още веднъж да покажат своето изкуство на 4 март в рамките на парада на победителите.

Властите се надяваха 1 милион туристи да посетят града по времето на карнавала и да похарчат 950 милиона долара. Хотелите обаче се оплакаха, че са заети само 72 процента от стаите им, по-малко от миналата година.

Тази година празничните шествия бяха помрачени от сериозни инциденти, след като самоходни платформи с танцьори се врязаха в загражденията или се срутиха по време на карнавала. Пострадаха десетки хора, като някои от тях бяха откарани в болница в тежко състояние, припомнят агенциите.