Уточнението дойде, след като обявената вчера готовност за разговори с Русия по темата е била изтълкувана от медии и политици като смекчаване на позицията на Еврокомисията, предаде БТА.

Днес говорителят по въпросите на енергетиката Марлене Холцнер подчерта, че позицията за "Южен поток” не се е променила.

"Винаги сме казвали, че ако руската страна поиска изключение от действащото европейско законодателство в областта на енергетиката, ние можем да говорим за това. На този етап не сме получили официално искане, но сме готови да го обсъдим, ако бъде внесено", каза тя.

Именно Холцнер в понеделник обяви, че ЕК е готова да обсъди с Русия въпроса за строежа на газопровода "Южен поток", включително за допускането на отстъпки от законодателството на ЕС.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че не подкрепя санкции срещу газовия сектор на Русия, съобщи ИТАР-ТАСС, като цитира негово изказване на 12-то заседание на страните Европейската енергийна общност.

Според него всекидневните доставки на газ, надеждността на доставките в енергийния сектор като цяло не трябва да бъдат политически инструмент. Той отбеляза също, че ЕС очаква компромис с Русия и се стреми да получи руски газ в достатъчно количество и на пазарни цени.

"Проучваме възможността за преход към прагматични, компромисни решения с нашите руски партньори по договора. Бихме искали да преминем към преходно решение - да получаваме достатъчно газ от Русия на справедливи пазарни цени в ЕС и извън него", допълни Йотингер.

Той обаче е категоричен, че газовият сектор и енергийният сектор като цяло не трябва да бъдат използвани като политически инструменти.

Холцнер днес припомни и че Европейската комисия все още разглежда и правните проблеми, произтичащи от противоречия с европейското законодателство в двустранните споразумения на страните-участнички в проекта и Русия.

В петък предстои тристранна среща на високо ниво, на която Европейската комисия, Русия и Украйна ще обсъждат руско-украинския газов спор. На нея може да бъде обсъден и "Южен поток”, ако Русия поиска това, уточниха отново от комисията.

Има голяма вероятност от нова газова криза, за каквато България се подготвя, стана ясно от изявление на официални лица. 95% от доставките на газ в страната идва от една тръба, обяви министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. При газова криза от 20-30 дни много от големите фирми ще спрат своята дейност, смята той.