Обсъждането ще продължи през септември, съобщи заместник-председателят на ЕК по въпросите на енергосъюза Марош Шефчовеч на пресконференция в рамките на министерска среща за устойчивото развитие на енергетиката, организирана в столицата на Казахстан Астана.

"Това са съвсем пресни новини: комисията одобри мандат и днес ние трябва да го представим на страните участнички. Имаме право не само да участваме в дебати, но и да предлагаме допълнение към текста. Аз подкрепям позицията на министър Новак (руския министър на икономиката Александър Новак - бел. ред.), че трябва внимателно да се проучи мандата, надявам се и занапред ще обсъждаме този въпрос - вероятно още през септември", каза еврокомисарят, цитиран от ТАСС и БТА.

По-рано ЕК поиска от страните членки на ЕС мандат за водене на преговори с Русия за изграждането на "Северен поток-2".

Еврокомисарят по енергетиката и климатичните промени Мигел Ариас Канете беше казал, че ЕК иска да преговаря с Русия за постигане на специален режим, който да отговаря на принципите на енергийното законодателство на Ес, за да запази функционирането на европейския вътрешен енергиен пазар.

На международния енергиен форум в казахската столица Александър Новак изрази съжаление по повод "желанието" на Европейската комисия "да се включва в договорните отношения между търговски компании и без точно определени критерии да решава съдбата на ключови инфраструктурни проекти".

Новак окачестви като "опасно увлечение" налагането на едностранни санкции на енергийни компании.