Уважаваме демократичния избор на гърците на вчерашния референдум, но това решение разширява пропастта между Гърция и останалите държави в еврозоната.

Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по валутните въпроси Валдис Домбровскис, цитиран от БТА.

"Имаме всичко необходимо, за да се справим със ситуацията – имаме банков съюз за финансовия сектор, механизъм за стабилност от 500 милиарда евро в помощ на най-уязвимите икономики, силно икономическо управление, а ЕЦБ използва всичките си налични инструменти", коментира Домбровскис, цитиран и от БНР.

ЕК има нужда да получи мандат от Еврогрупата, за да възобнови преговорите с Гърция, добави той.

По думите на еврокомисаря, "няма лесен изход, много време и възможности бяха пропилени, много малко биха били печелившите от настоящото положение".

"За да намерим решение, необходимо е сериозно отношение от всички преговарящи страни. Ще бъде много трудно възстановяването на финансовата стабилност в Гърция без постигането на договореност, без стратегия за възстановяването на растежа и реформи, затова правителството в Атина трябва да бъде много честно и открито да обясни на гръцкото общество каква е тежестта на решенията, които приема", коментира Домбровскис.

Според еврокомисаря, Европа е била до гърците през цялата криза, европейските данъкоплатци са осигурили невиждана парична подкрепа от 185 милиарда евро.

По неговите думи на утрешното заседание на министрите на финансите и на държавните и правителствените ръководители от еврозоната в Брюксел се очаква да бъдат определени следващите стъпки в тази сложна ситуация.

Във вторник  Еврогрупата се събира извънредно и чака предложения от Атина.

Имаме всички средства за осигуряването на финансова стабилност на еврозоната, институциите на ЕС са в готовност да ги използват и да пресекат разпространяването на нестабилност, посочи заместник-председателят на ЕК.

Той определи въведената банкова ваканция в Гърция като нечестно решение. ЕК е готова да продължи работата с Гърция, но не може да преговаря по нова спасителна програма без мандат от еврогрупата, заяви Домбровскис.

ЕЦБ решава да продължи ли помощта за банките

Европейската централна банка ще проведе по-късно днес телеконференция, за да реши дали да продължи да предоставя спешна ликвидна помощ на гръцката финансова система, предаде ДПА.

Гръцките банки бързо остават без пари, въпреки че от месеци получават спешна помощ от гръцката централна банка чрез програмата ЕЛА (Emergency Liquidity Assistance - ELA) на ЕЦБ. По тази програма гръцката централна банка предоставя кредити на търговските банки при по-високи лихви от стандартните кредити на ЕЦБ. Рискът, свързан с кредитите, се поема от Гърция.

Миналия месец ЕЦБ замрази обема на средствата по програмата ЕЛА за гръцката централна банка на 89 млрд. евро. Сега институцията трябва да реши дали да отговори на молбата на гръцката централна банка да влее повече пари във финансовия сектор на страната като повиши тавана на програмата, за да предотврати колапса на гръцките банки.

Ако източникът на евро на Гърция пресъхне, Атина вероятно ще бъде принудена да въведе паралелна валута, за да плаща сметките си, посочват анализатори.

ЕЦБ е сред основните кредитори на Гърция заедно с Международния валутен фонд и партньорите на страната от еврозоната. На 20 юли Гърция трябва да изплати кредит от 3,5 млрд. евро към ЕЦБ. Според анализатори ако Атина не направи това плащане, почти със сигурност ще се стигне до спиране на програмата ЕЛА и последващ фалит на гръцкия банков сектор, което вероятно ще доведе до отказ от еврото.

Гръцкото правителство планира да удължи и след понеделник срока, в който банките в страната ще останат затворени, с най-малко още няколко дни, заявиха четирима източници от банковия сектор преди среща по-късно днес между банкерите и финансовия министър, предаде Ройтерс.

Миналата седмица Гърция издаде указ, с който наложи конрол на капиталите и нареди на банките да затворят, след като Европейската централна банка замрази жизненоважно финансиране след провала на преговорите за спасително споразумение между Атина и кредиторите й. "Банковата ваканция ще бъде удължена до петък или следващия понеделник", заяви пред Ройтерс високопоставен банкер.

Какво дължи Гърция до края на 2015 г. и до 2020-а >>

АНКЕТА: Ще доведе ли ''не''-то на референдума до ''Грекзит''?