Европейската комисия смята, че въпросът от предстоящия в неделя в Гърция референдум се отнася до програма с изтекъл срок и е по-важно да се търси споразумение.

Европейската комисия обяви днес въпроса от предстоящия в неделя в Гърция референдум за безсмислен, защото с него се търси оценка на спасителната програма, която изтече окончателно днес в полунощ.

Все още искаме да постигнем споразумение и да помогнем на Гърция, вратата за преговори по нова програма остава отворена, заяви зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, предаде БТА.

Той поясни, че сега държавите от еврозоната трябва да преценят дали да водят преговори по нова спасителна програма.

Домбровскис посъветва еврозоната да не прави нищо, преди да бъде изяснено решението дали ще има нова програма.

Финансовата обстановка в Гърция днес е много по-лоша отпреди седмица. Това е по-сложна основа за началото на преговори по нова програма, коментира Домбровксис.

По неговите думи щетите сега са много по-големи и изискват много повече усилия за възстановяване на равновесието.

За да има споразумение с Атина, необходима е добра воля от преговарящите страни. Необходима е стратегия за завръщането на Гърция на пътя на икономическия растеж и финансовата стабилност. Необходима е силна ангажираност на гръцките власти, заяви зам.-председателят.

ЕК вложи много енергия и усилия в преговорите по изтеклата програма, прояви много гъвкавост към гръцките власти.

Съветът на Европа видя проблем

Генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд заяви, че условията, при които ще се проведе референдумът в Гърция, не съответстват на международните стандарти, предадоха информационните агенции.

Според Ягланд, "един от основните проблеми" е това, че "информацията не е била разпространена навреме".

"Освен това въпросите, на които трябва да отговорят гражданите, не са съвсем прозрачни", е отбелязал генералният секретар на Съвета на Европа.

Той е напомнил, че в съответствие с международните стандарти се препоръчва да се съобщава за свикването на референдум две седмици преди провеждането му, за да се остави достатъчно време за неговото обсъждане.

Освен това в основата на допитването трябва да стои ясно поставен въпрос и международни наблюдатели трябва да следят за хода на референдума.

Въпросът за референдума е:

"Да се приеме ли предложението на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, представено на (заседанието на) Еврогрупата на 25 юни 2015 г., което се състои от две части, заедно съставляващи тяхното пълно предложение?"
 
Първият възможен отговор ще бъде "Не", а вторият "Да".

По-рано днес гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че ще приеме всички условия на кредиторите, предложени през уикенда, само с малки промени.