Европейската комисия иска от България, Унгария, Литва и Словакия да представят и съображенията си относно законите, които регулират придобиването на земеделски земи в четирите държави.

От 22 октомври 2013 г. в България действа одобрен от парламента мораториум до 1 януари 2020 г. върху право на собственост върху земеделска земя на чужденци. 
През януари 2014 г. Конституционният съд обяви решението за противоконституционно.

Според Брюксел местните регулации съдържат разпоредби, за които може да се счита, че възпрепятстват свободното движение на капитали и свободата на установяване по смисъла на европейското правото.

Всякакви ограничения на тези залегнали в Договора за ЕС основни свободи трябва да бъдат надлежно обосновани и да съответстват на принципите за недопускане на дискриминация и за пропорционалност.

От ЕС посочват, че оспорваните национални закони съдържат ограничителни разпоредби, които могат да дадат възможност за дискриминационно третиране на инвеститорите от други държави членки.

Сред тях са изискване за пребиваване в дадената страна, ограничения за лица без постоянен адрес или предишна стопанска дейност, различни ограничения за лица без професионални познания, за прехвърлянето на правото на ползване на земи или за юридически лица, както и правна несигурност, свързана с предварителното одобрение на договорите за продажба.

Според чл. 22, ал. 1 от Конституцията "чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на България към ЕС или по силата на международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, както и чрез наследяване по закон."

Този текст изрично препраща към Договора за присъединяване, съгласно който в седемгодишен срок трябва да отпаднат всички ограничения за придобиване на земя от граждани на ЕС.
България се присъедини към ЕС на 1 януари 2007 г., така че срокът изтече на 1 януари 2014 г.

Отговор от МЗХ: Ще отговорим до 2 месеца

България ще спази срока от два месеца, поставен от ЕК за изготвяне на отговор, след като се запознае подробно с решението й, заявиха от Министерството на земеделието и храните.

Ведомството ще инициира разговор с Комисията по земеделие и храни към Народното събрание, за да се обсъдят и предприемат адекватни действия, както в защита на интересите на земеделските производители, така и за спазване на европейското законодателство.

Процедура срещу офшорките?

ЕК може да започне наказателна процедура срещу България заради Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в офшорни зони.

Законът засяга преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици и е внесен от депутата от ДПС Делян Пеевски.

Разследваните държави членки имат срок от два месеца за отговор.