Това съобщи на фейсбук страницата си премиерът Бойко Борисов. 

Според него това е била една от темите, които правителството ни е поставило  миналата седмица по време на срещата с Европейската комисия в Брюксел. Ето
330-те млн. евро от кохезионния фонд са за лотове 3,1 и 3,3 на автомагистралата в отсечките Благоевград-Крупник и Кресна-Сандански.

Припомняме, че проектът е за изграждане на 40 км от автомагистрала "Струма" в участъците Благоевград - Крупник, Кресна - Сандански и тунел „Железница“.

Общата стойност на отпуснатите средства от Кохезионния фонд на ЕС е 628 млн. лева. Националното съфинансиране е в размер на 111 млн. лева. Строителството на Лот 3.1 „Благоевград – Крупник“ стартира на 31 август 2017 г. и в момента е в начален етап на изпълнение.

На 20.09.2016 г. започнаха строителните дейности на Лот 3.3 „Кресна – Сандански“ и физическият напредък на обекта скоро ще достигне 50%.

В момента се провеждат обществените поръчки за изграждането на тунел „Железница“, с прогнозна стойност 250 млн. лева.

Участъкът е разделен на три лота, а срокът за изпълнението им е редуциран на 3 години.

За първи път в проект за строителството на автомагистрален участък е предвидено и изграждането на "интелигентни транспортни системи". Те включват станции за броене и управление на трафика, видео наблюдение, за измерване на теглото на превозните средства и за метеорологично наблюдение.