Това посочи Мишел Сервоз, генерален директор на Генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване" на ЕК, при представянето в София на предложенията на ЕК за специфични за България препоръки в рамките на европейския семестър - процеса за управление и координация на икономическите политики в ЕС, съобщи БТА.

Сервоз подчерта че представяните препоръки не се диктуват от Брюксел и ЕК не наставлява България как да се реформира икономиката й.

"Ние сме в партньорство с България", изтъкна експертът.

Заетостта в България нараства, като сега тя е 68.1 процента. Това е малко под средното за ЕС, където тя е 70 процента. Това е положително, но през 2008 г. заетостта е била по-висока. Нещата се подобряват, но все още не са достигнати предкризисните нива, отбеляза Сервоз.

По отношение на безработицата сред младежите има бавно подобрение, като числата са все още високи, тя намалява много бавно, но намалява, посочи Сервоз, който определи това отново като позитивен факт.

Той обаче отбеляза, че трябва да се ускорят мерките за подобряване на ситуацията.

Безработицата също намалява, в България тя е около 7,9 процента, по-ниска от средната в ЕС, която е около 9 процента, посочи експертът.

По отношение на трайната безработица Мишел Сервоз коментира, че тя намалява много бавно, но по този показател България е над средните европейски нива - 4,7 срещу 4,3 процента.

Повече усилия са необходими за трайната безработица, отбеляза експертът.

Той посочи, че броят на младите в България, които не се обучават или работят, е много над средното за ЕС - 19 срещу 12 процента.

Хората в риск от бедност са също по-високо число в България - повече от 41 процента.