Това каза министър-председателят Бойко Борисов на откриването на офиса на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в София. Според премиера това е банка-символ на прозрачност и на правилно управление на проектите.

По-рано днес премиерът откри и нов офис на СРС и СРП.

За да сме челното място на Европа означава, че българската администрация е на достатъчно високо равнище и добър капацитет. Това е огромен финансов динозавър, но признание на стабилната банкова система. След първия метродиаметър ще се учудите колко бързо и качествено сме напреднали в тези строежи. Радвам се, че новият колега е от съседна Гърция, заяви Борисов.

Той благодари за това, че могат да се плащат и средства за образователната инфраструктура.

Премиерът изрази убеденост, че съвременното развитие на света изисква бързо да променяме и своя капацитет в образованието.

Когато започне председателството и през този офис ще можем да говорим за Балканите като едно място за по-добро живеене. Хората от Балканите се нуждаят от перспектива. Тогава младите ще мислят варианти. Ще изтече обаче много работна ръка. Да си пожелаем да ни е успешен офисът и българският бизнес да има шанса да се развива така добре, каза още Бойко Борисов.

Борисов припомни, че досега ЕИБ е дала 4.8 млрд. евро кредити на българския бизнес, на малките и средните предприятия и че офисът на ЕИБ е два пъти по-голям от този на Световната банка.

С офисите си тук, това ще облекчи максимално хората - не да ходят по Брюксел да ги търсят, а тук да дойдат и да си представят проектите, коментира премиерът.

По думите му близо още 600 млн. евро има за добри проекти. Това сме го направили днес. Това е и политическо решение на банката на европейските държави. Имаме шеф на офиса на ЕИБ. Надявам се в следващите дни да го намерите, да зададете въпросите си и те да ви отговорят, допълни Борисов.

Очакваме добри проекти в България – това ще бъде в полза и на ЕС, каза от своя страна президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер.

Според него през последните 25 години ЕИБ оказва подкрепа на основни сектори в България.

Общият ангажимент е около 500 млн. евро. Само за 2016 г . сме подписали договори в размер на 467 млн. евро. Оказваме подкрепа на малки и средни предприятия по линия на плана „Юнкер“. Сега след 2 години работа по плана сме постигнали повече от 2/3 от това, което трябваше да постигнем до следващата година, коментира Хойер.

По думите му в синхрон с тяхната мисия е да предоставят не само финансиране, но и консултантски услуги.