Десетки хиляди са хората, излезли по улиците въпреки обявения от властите комендантски час, за да поискат оставката на египетския президент Хосни Мубарак, който управлява вече 30 години.

Над сто са вече жертвите на размириците и насилието в Египет според медицински източници, съобщи катарската телевизия "Ал Джазира", цитирана от БТА. Най-много са убитите в столицата Кайро, а също и в градовете Александрия и Суец. Според английския вариант на уебсайта на телевизията загиналите в Александрия са 23, в Суец - 27, а в Кайро - 22. От вчера до днес в трите града са били ранени над хиляда души.

Хиляди протестиращи египтяни продължават да са по улиците и след 16:00 часа местно време, когато влиза в сила полицейския час, пренебрегвайки предупреждението на армията, че всеки, който нарушава разпореждането, ще бъде в опасност. Египетските власти удължиха от днес по-рано действието на полицейския час в Кайро, Александрия и Суец. Той започва вече в 16:00 часа и ще продължава до 8:00 часа, съобщи държавната телевизия. Първоначално полицейският час бе от шест вечерта до седем сутринта.

Египетският президент Хосни Мубарак, който откакто дойде на власт през 1981 година не е назначавал никого на поста вицепрезидент, днес обяви, че той ще бъде зает от началника на египетското разузнаване Омар Сулейман, съобщи агенция МЕНА, цитирана от Ройтерс. Преди да стане президент Хосни Мубарак заемаше поста вицепрезидент, припомня Ройтерс.

Високопоставена фигура в управляващата в Египет Националнодемократическа партия, Ахмад Ез, който бе сочен като един от стълбовете на корумпирания режим, днес подаде оставка от поста член на политическия секретариат на партия, съобщи държавната телевизия, цитирана от Франс прес. Ахмад Ез, магнат в бизнеса със стомана играе важна роля в политическия и делови свят в Египет и е човек от близкото обкръжение на сина на президента Хосни Мубарак - Гамал, допълва АФП.

Рано тази сутрин Хосни Мубарак уволни правителството с цел да потуши напрежението в страната. Той обаче отказа да подаде оставка, за което настояват демонстрантите. Президентът възложи на министъра на гражданската авиация на Египет Ахмед Шафик да състави новото правителство на страната. Днес по-рано правителството на Ахмед Назиф официално подаде оставка. Назиф оглавяваше няколко поредни египетски правителства, припомня ИТАР-ТАСС.