Полицията е арестувала в сряда най-малко 500 души в различни египетски градове в сряда, след като властите обещаха да предотвратят нови протести, ден след мащабната антиправителствена акция в цялата страна. Това съобщиха официални лица, цитирани от АФП.

На площад "Тахрир" в Кайро във вторник по официални данни са протестирали между 10 и 15 хиляди души, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. През първата нощ на протестите, силите на реда са разпръснали със сълзотворен газ хилядите демонстранти, останали на площада. Освен в Кайро, протести вчера е имало и в Александрия, в градове в делтата на Нил, в Суец и Исмаилия. 
Двама протестиращи са починали
след сблъсък с полицията в Суец, а в Кайро е починал полицай, бит от демонстранти.

Протестиращите настояват за оттегляне от властта на Хосни Мубарак, който е президент на Египет от 30 години.

Близо половината от 80-милионното население на Египет живее според стандартите на ООН под или около прага на бедността, който е 2 долара на ден. Много египтяни не могат да задоволят основни нужди заради ниското качество на образованието и здравеопазването и високата безработица.

Някои се шегуват, наричайки демонстрациите "Кошари революция" по името на евтино ястие с ориз, леща и юфка, което е разпространено сред бедните египтяни и представителите на средната класа.

Организаторите на протеста са предизвикали хората да се бунтуват с думите "Не сме по-долу от Тунис". Призивът за протести е тръгнал от Фейсбук страницата "Мъченикът", създадена в памет на младия египтянин Халед Саид, който според семейството му и други очевидци бил пребит до смърт от двама полицаи в пристанищния град Александрия миналата година. Опозицията използва неговия случай като фактор на обединяване на недоволните.

След драматичните събития египетската лира падна днес до най-ниските си равнища спрямо американския долар от януари 2005 г., когато също имаше големи протести срещу 30-годишното управление на президента Хосни Мубарак.