Това съобщи Пенчо Пенчев, директор на Авиоотряд 28, цитиран от "Фокус". Екипажът има готовност да изпълни полета, допълни капитан Пенчев. Координацията се извършва от Кризисния щаб към Министерство на външните работи.

Пътниците ще бъдат очаквани на летището в Кайро в 15 ч., от тази възможност вероятно ще се възползват около 70 българи, съобщи БТА.
Туроператорите вече организират извънредни чартърни полети до курортите в Египет, за да приберат намиращите се там туристи, заяви министърът на външните работи Николай Младенов.
Около 300 постоянно пребиваващи българи има в Кайро, както и стотина на други места в Египет, отбелязаха от екипа на МвнР.

По-рано Комисията за защита на потребителите (КЗП) посъветва туристите, които искат да пътуват в Египет, да не предприемат сега тази екскурзия.  В съобщение до медиите оттам предупреждават, че гражданските протести в страната са заплаха за здравето, живота и икономическите интереси на пътуващите.
В КЗП са получили писмо от МВнР, в което се отбелязва, че въпреки настоятелните препоръки да не се пътува в Египет, от нашата страна са заминали значителен брой организирани туристи.

Много държави вече започнаха евакуация на своите граждани от Египет.
На летището на Кайро цари хаос и объркване в момент, когато хиляди чужденци се опитват да напуснат Египет и редица държави изпращат самолети, за да евакуират своите граждани, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Наблюдават се сцени на кавги и дори на юмручни схватки между изнервени пътници. Управата на летището спря да обявява часовете на полетите в опит да понамали напрежението, но тази мярка имаше обратен ефект за мнозина пасажери, чиито полети са анулирани или отложени.

Хиляди хора се събраха на площад "Тахрир" в Кайро тази сутрин. Много от тях прекараха нощта на открито, налягали по тревата, или в пъстри палатки.
Рано следобяд, докато новото правителство полагаше клетва в президентския дворец, на площада вече имаше около 250 000 души, които скандираха "Мубарак, отивай си", предаде БТА. 
ДПА отбелязва, че хора продължават да прииждат от целия град въпреки полицейския час и засиленото присъствие на военни и полицаи.

Демонстрантите в големите египетски градове отхвърлят новите назначения в правителството, направени по-рано през деня от Мубарак. Президентът подмени около една трета от министрите в кабинета. По-голямата част от ключовите постове обаче бяха заети от верни хора на Мубарак или от министри от предишното правителство, уволнено миналата седмица в неуспешен опит да бъдат успокоени вълненията.

По-късно Ройтерс обаче съобщи, че Мубарак е поискал от своя заместник Омар Сулейман да започне диалог с всички политически партии.

Расте напрежението и в град Александрия, добавя ИТАР-ТАСС. По улиците има хиляди демонстранти, а силите за сигурност стрелят във въздуха. Демонстрантите проявяват агресивност към кореспонденти на западните медии, които обвиняват, че поднасят изопачена информация за антиправителствените протести, добавя руската агенция.

Опозицията в страната призова за обща стачка, макар че голяма част от държавните служители и частните предприятия в Кайро и без това не работят. Банките, училищата и фондовата борса останаха затворени за втори пореден работен ден. Пред пекарните се образуваха дълги опашки от хора, които искат да попълнят запасите си от хляб - основното средство за прехрана на повечето египтяни.

Египетската армия обаче обяви тази вечер, че смята исканията на антиправителствените демонстранти за легитимни и че няма да използва сила срещу тях, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС. "Свободата на изразяване в мирна форма е гарантирана за всички", подчерта говорител на въоръжените сили.

Последна актуализация в 22.44ч.