„Гърция и Италия да ми продадат остров. Аз ще обявя независимостта му, ще приема бежанци, ще им осигуря работа, изграждайки новата им страна“, каза Наджиб Сауирис, който е от сектора на телекомуникациите и за пръв обяви предложението си в Туитър.

Отделно в телевизионно интервю той заяви, че ще се обърне към правителствата на Гърция и Италия за плана си. Запитан от Франс пред дали вярва, че идеята му ще проработи, той отвърна: "Разбира се, че е възможно."

Според Сауирис има десетки необитаеми острови, които може да поберат стотици хиляди бежанци. Той добави, че един остров в Гърция или Италия може да струва между 10 млн. и 100 млн. долара, но изтъкна, че „най-важното са инвестициите в инфраструктурата“.

Ще има „временни постройки да приютят хората, но после ще започнем да наемаме хора за строителството на къщи, училища, болници, университети“, поясни богаташът.

"Когато нещата се подобрят, който иска да се върне в родината си, да се връща", каза още Сауирис, чието семейство е изградило известния курорт Ел Гуна по египетското крайбрежие на Червено море.

Тази година над 2300 бежанци са загинали в морето при опит да се доберат до Европа. Повечето от тях са сирийци, бягащи от гражданската война в страната им, продължаваща вече 4,5 години.