Това заяви днес специалният пратеник за Египет на президента на САЩ Барак Обама Франк Уизнър по видеоконферентна връзка от Ню Йорк пред Мюнхенската конференция по проблемите на сигурността. Уизнър е бивш посланик на САЩ в Египет, предаде БТА. На същата конференция канцлерът на Германия Ангела Меркел посочи, че предсрочни избори в началото на демократичния процес вероятно ще бъдат грешно решение. "Трябва да има известен организиран преходен процес, за да се избегне появата на пълен вакуум във властта, като самите египтяни ще решат кога и как ще се случи това", посочи тя.

На 12-тия ден от протестите в Египет президентът Хосни Мубарак все още е на поста си. През деня телевизия "Ал Арабия" пусна съобщение, цитирано от световните агенции, че Мубарак е подал оставка като ръководител на управляващата Национална демократична партия. Впоследствие се оказа, че информацията е невярна и телевизията я оттегли.

През деня оставка подаде ръководството на управляващата Национална демократична партия, в което влизаше и президентският син Гамал Мубарак. За нов генерален секретар на Национална демократична партия е назначен представителят на либералното крило на партията Хосам Бадрауи.

В 12-тия ден от протестите срещу режима на Мубарак имаше и два взрива в Египет.

Първият, който е със сериозни последици, е взрив на газов терминал в близост до Ивицата Газа. Съоръжението е предназначено за доставки на газ за Израел и Йордания. Вследствие на пожара подаването на природен газ бе спряно, за да се избегне изтичане на мястото на експлозията. Стана ясно и че Йордания ще изгуби по 3,5 млн. долара на ден поради спрените доставки на газ от Египет.

По-късно през деня експлозия избухна в църква в египетския град Рафа, който се намира на границата с Ивицата Газа, няма жертви, предаде КРОСС. По данни на полицейски източници и очевидци граната се е взривила в оградата на църквата. Сградата не е пострадала. Следствието изяснява дали граната е била заложена специално край оградата или е останала там от времето на Втората Световна война.

С изключение на двете експлозии 12-тият ден на протести в Египет премина мирно. Сутринта египетски военен командир се обърна към хилядите демонстранти, лагеруващи на площад Тахрир в центъра на Кайро, в опит да ги убеди да спрат протеста, който блокира икономическия живот в столицата, съобщи Ройтерс. Преди това войници накараха някои протестиращи да се преместят, за да освободят място за автомобилен трафик. Няколко хиляди души остават на лагери на площада. Част от тях са тук от дни. Работната седмица в Египет започва от неделя, когато би трябвало банките да отворят отново.

В 12-тия ден на протести в Египет хиляди европейци подкрепиха с излизане по улиците искането за сваляне режима на Мубарак.