Сделката с Русия беше анулирана заради украинската криза.

Съобщението за финализирането на новата сделка с Египет беше направено от източници от обкръжението на френския премиер Манюел Валс, който е на посещение в Кайро.  На церемонията присъства президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси, предадоха Франс прес и БТА.

Министерствата на отбраната на Египет и на Франция подписаха и споразумение за сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността.

Франция компенсира изцяло платената от Русия сума по проекта за корабите "Мистрал". Говорител на Министерство на външните работи на Франция заяви в края на автуст, че Париж е компенсирал изцяло освен платените от Москва пари по проекта, така и загубите за създаване на допълнителни съоръжения и обучение на екипажите.

"Франция връща на Русия и оборудването, което трябваше да бъде инсталирано на корабите", допълни той.

Президентът Франсоа Оланд заяви в края на септември, че Франция няма да понесе загуби от реекспорта за Египет на "Мистралите", предназначени първоначално за Русия, преди ЕС да наложи санкции на Москва заради войната в Източна Украйна.

По данни от антуража на френския военен министър, цитирани в медиите, Египет купува двата хеликоптероносача за около 950 млн. евро - горе-долу сумата, платена от Париж  като обезщетение на Москва за разтрогването на договора.

Според френски и египетски източници, съществена част от средствата може да осигури Саудитска Арабия.