Акцията е проведена от МВР-Шумен и Шуменската окръжна прокуратура на 19 април.

Главният секретар на МВР комисар Светлозар Лазаров съобщи на пресконференция в Шумен, че оперативната разработка е от няколко месеца, предаде "Фокус".

Хапчетата Cirrus за лечение на синузит са били купени на 12 април от Истанбул и са били вкарани в страната ни през ГКПП „Лесово” с два автомобила, съобщиха БТА и БГНЕС.
Лекарството е със свободен режим в южната ни съседка, но е забранено на територията на ЕС, тъй като е прекурсор за производство на метамфетамин.

Вижте снимки от акцията >>

"Един блистер струва в Истанбул четири лева и половина, а се продава от трафикантите за 12 лева, като само от тази пратка те биха могли да изкарат няколко милиона лева. С настоящата акция е пресечена възможността за производство на наркотици в Полша", обясни Лазаров.

По думите му при акцията са проверени четири автомобила и два имота в Нови Пазар и местността Станата. Къща в Нови Пазар е използвана за депо за прекурсора.

Първоначално са задържани седем души. По-късно за 72 часа в ареста са оставени петима от Нови пазар и Добрич.

Организатор на канала за трафик на прекусори е 40-годишният Емил Асенов, по прякор Байчото, който има присъда за пране на пари от 2011 г.  В Нови пазар той има заложна къща и автомивка, предаде БНР.

Задържани са и Елзер Мустафов и Мартин Мартинов от Нови пазар, както и Росен Асенов и Асен Асенов от Добрич.

Ако бъдат признати за виновни по повдигнато им обвинение за наркотични вещества, петимата могат да получат до 12 г. лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

"От началото на годината има задържани над 2 тона от прекурсора. За сравнение - за 2012 г. задържаните подобни наркотици са общо 2 т. В момента този трафик е хит. Работят в малки лаборатории и малки количества. Основната превенция на този тип дейност е пресичането на възможността прекурсорите да достигнат до производителите“,
обясни още комисар Лазаров.