Повечето екзекутирани били мъже, сред жертвите имало и деца. Всички те били застреляни. След това булдозер е изсипал труповете в общо гроб, съобщи телевизия Си Ен Ен, позовавайки се на източник на службите за безопасност на Ирак.

Телевизията уточнява, че няма официално потвърждение на тази информация, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Вчера бе съобщено, че Върховният комисар за правата на човека към ООН разследва информацията за убийството на 40 мирни жители от село край Мосул.

Градът е с 1,3 милиона население, от две години той е в ръцете на "Ислямска държава". От 17 октомври е започнала операция на иракската армия и кюрдското опълчение за освобождаването на града.

Шефът на Пентагона е в Ирак

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър пристигна в Ирак, за да се срещне с американски военни командири и да направи оценка на напредъка, постигнат в началото на операцията за отвоюване на северния иракски град Мосул от бойците на "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Необявеното предварително посещение става два дни, след като американски военнослужещ издъхна от раните си, получени при експлозия на самоделно взривно устройство в Северен Ирак.

Трагедията е показателна за риска, който поемат американските военни, които консултират иракските сили.

Картър е в Ирак малко след като обяви "принципно споразумение" Турция да помогне в битката за Мосул.

Това е третото посещение на шефа на Пентагона в Ирак тази година на фона на постоянното увеличаване на разположените там американски войници и умножаването на усилията на САЩ за обучение и консултации на иранските въоръжени сили.