Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП) съобщи днес, че е документирал екзекутирането на 1878 човека от ИД от 28 юни, когато сунитската джихадистка групировка обяви създаването на халифат, до 27 декември, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тези хора са били застреляни, обезглавени или пребити до смърт с камъни в сирийските провинции Дейр аз Зур, Хасака, Ракка, Алепо, Хама и Хомс.

1175 от жертвите са цивилни. Сред тях са четири деца и осем жени.

Половината от екзекутираните 930 души, са представители на сунитското племе шайтат, което се надигна на бунт срещу ИД в Източна Сирия през лятото.

Джихадистката групировка е избила 502 войници и членове на проправителствени милиции.

"Ислямска държава" е екзекутирала и 120 бойци в собствените си редици, повечето от които чужденци, опитали се да избягат от страната, както и 80 бунтовници. При това СЦНЧП смята, че реалният брой на екзекутираните е по-голям.

Според анализатори целта на тези показни убийства, много от които са филмирани и разпространени в интернет, е да сплаши цивилното население, да разубеди хора, които потенциално може да се разбунтуват срещу "Ислямска държава", и да привлече нови бойци в редиците на джихадистката групировка.