Видеото с надпис "Послание към Америка" (A Message To America) е качено в социална мрежа във вторник, съобщава Ройтерс, цитиран от БГНЕС.
Фоули, който изчезна в северозападната част на Сирия на 22 ноември 2012 г.

Роднините на американския журналист потвърдиха смъртта му.

През 2011 г. Фоули бе задържан в Либия от службите на Кадафи. Той прекара в плен няколко седмици, след което бе освободен.
Фоули е отразявал конфликта в Либия за базираната в Бостън агенция Глоубъл пост.

Майка му Даян Фоули излезе с изявление:

"Никога не сме се гордели повече с Джим, колкото сега. Той даде живота си, за да разкаже на света за страданията на сирийския народ".

От името на цялото си семейство тя моли похитителите да запазят живота на останалите заложници.

"Както и Джим, те не са виновни за нищо. Те не контролират политиката на американското правителство към Ирак, Сирия, или някоя друга част на света", добавя тя.

Представители на американската администрация заявиха, че на видеото най-вероятно наистина е заснето убийството на Фоули.
Те добавиха, че в сряда президентът Барак Обама ще излезе със специално изявление по въпроса.

Във видеото е заснет и американският журналист Стивън Сотлоф, който изчезна през август 2013 г. в Либия.

"Животът на този американски гражданин, Обама, зависи от следващото ти решение", се казва в изявление на екстремистите от ИД.

Разузнаването на САЩ работи върху автентичността на видеозаписа.

"Видеозаписът най-вероятно е автентичен. По всичко личи, че убиецът е британски гражданин, но за окончателен извод е необходима допълнителна проверка", съобщи по-късно пред Би Би Си външният министър на кралството Филип Хамънд, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Британски медии изтъкнаха, че на видеозаписа убиецът на Фоули говори с акцент, характерен за предградията на Лондон, посочва агенцията.

"Отдавна предупреждаваме, че на сирийска територия, а сега и в Ирак има голям брой британци. Тъкмо затова всички сегашни събития в тези страни пряко застрашават и нас самите, защото терористите, събрали боен опит, може да се върнат у дома, във Великобритания", коментира министърът.

Британският премиер Дейвид Камерън ще прекъсне летния си отпуск и ще се завърне днес в Лондон, съобщиха по-късно от неговата канцелария. Причината е пуснатият в интернет видеоклип и изявлението на боец на ИД, произнесено с британски акцент.

"Ако е вярно, бруталното убийство на Джеймс Фоули е шокиращо и отвратително", заявиха от Даунинг стрийт.

Според съобщението Камерън се връща за среща с външния министър и с висши служители от вътрешното и външното министерство и от правителствени агенции, за да обсъди "положението в Ирак и Сирия и заплахата от терористите от ИД".