Тя е осъдена да върне на Пътната агенция аванса за ремонта в размер на близо 2.4 млн. лв.

Окръжният съд не призна, че ние сме платили ДДС от тях и сме направили разходи, коментира пред БНР директорът на „Трансстрой - Бургас“ Николай Милев.

"Тези два милиона са разходвани за проектиране, за купуване на материали и около милион и двеста хиляди, мисля, че са разходвани, като материалите, които са закупени, за да започне санирането на тунела, са предадени на отговорно пазене в склад на агенцията в София", обясни той.

Материалите не са ни възстановени, а Пътната агенция така и не даде строително разрешително, за да започнем ремонта, пояснява Николай Милев.

Фирмата му обжалва пред Апелативния съд решението на Окръжните магистрати.

На 5 февруари жена загина на място, след като осветително тяло и мазилка паднаха върху автомобил в тунела „Ечемишка“ на АМ „Хемус". Брат и сестра са пътували в колата. Братът получи рана на главата.

Тунелът беше затворен след трагичния инцидент. Специална експертна комисия, назначена от АПИ, предложи техническо решение за възможно най-бързото пускане на движението при осигурена безопасност.

При 24-часов режим на работа беше демонтирана старата осветителна конструкция като бяха премахнати 1625 стари осветителни тела. За гарантиране безопасността на движението бе монтирано аварийно осветление със 108 LED осветителни тела.

Тунелът бе пуснат за движение на 13 февруари.