Тези страни са част от Европа и не е от интереса нито за тях, нито за страните-членки на ЕС да има страни, които са изолирани от процеса на европейската интеграция, отбеляза Захариева на съвместна пресконференция с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини след края на Неформалния съвет на министрите на външните работи "Гимних", провел се в София.

Захариева уточни, че неформалната обстановка на срещата е позволила повече честност и начертаване на по-далечен план и перспективи за политиките на ЕС, свързани с външната политика и сигурността.

Захариева уточни, че е необходимо максимално сътрудничество във всичките сфери със страните от Западните Балкани и особено в сигурността и отбраната.

"Сигурността във всичките измерения. Сигурността, свързана с борбата с тероризма, с решаване на проблемите с мигрантската криза, но и тази свързана с енергетиката и социално и икономическото развитие", каза Захариева, цитирана от БНТ.

"На днешната среща имахме възможност да обсъдим сферите на действие със страните от Западни Балкани и Турция и да се съгласим, че бихме искали да видим по-силно участие и ангажимент от тяхна страна в мисиите на ЕС, но също така по-силен ангажимент и участие от нас в създаване на капацитет, в подпомагане и създаване на работещи институции в подпомагане на тяхното икономическо развитие", допълни външният ни министър.

Тя заяви още, че вчера външните министри са обсъждали представената от Комисията Стратегия за Западните Балкани. По думите й част от участниците смятат, че посочването на дата - 2025 г., е нещо, което може да демотивира, а други считат, че датата трябва да е по-скорошна.

"Но както и двама комисари подчертаха, а същото е мнението на България, считаме, че тази дата е хоризонт и тя дава големи възможности. Който е готов по-рано с условията - да бъде приет. Но в никакъв случай не означава от друга страна, че настъпвайки на тази дата, ние ще направим компромис с условията, които са ясни за всички", допълни министър Захариева.

Това, което е много важно според нея и е било подчертано от всички колеги, е че страните от Западните Балкани, не са заден двор на Европа, те са сърцето на Европа и част от Европа и не е от интерес нито за тях нито за страните членки на ЕС да има така наречените сиви или черни дупки или страни, които са изолирани от процеса на европейската интеграция.

Стигнахме до споразумение, стигнахме до възможности за обмен на идеи по един откровен начин като мислим най-вече за бъдещето, заяви Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.
 
"Обменихме идеи с държавите кандидатки, вниманието беше насочено към сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната. Много ползотворно беше това, че обменихме мнения, по-конкретно по общите усилия, които полагаме с цел преодоляване на предизвикателствата, пред които сме изправени всички в сферата на сигурността - борба с радикализацията, обмен на информация за завръщащи се чуждестранни бойци, информация за европейските мисии, които се провеждат в тази част на света. Усилията, които ЕС полага в сферата на сигурността са важен елемент от нашата съвместна дейност", обясни Могерини.

Най-важно беше обсъждането по Западните Балкани - това е и един от основните приоритети на Българското председателство, приоритет, който и ние споделяме, коментира Могерини. Тя обясни, че срещата е била първата възможност за министрите на държавите - членки да обсъдят стратегията за Западните Балкани, която беше представена миналата седмица в Страсбург.

По време на срещата министрите са провели и дебат по темата Сирия. Виждаме, че на място ситуацията става все по трудна. Все още ситуацията остава драматична, ЕС продължава да обръща голямо внимание на конфликта и на основните му елементи, които ще бъдат в центъра на вниманието на следващата ни конференция, съвместно с Обединените нации, обясни Могерини и допълни, че в Брюксел ще се проведе втора конференция, посветена на Сирия.

По време на тази конференция, че вниманието ще бъде насочено основно към два аспекта - първо, хуманитарната подкрепа за сирийците и в страната, и в съседните държави, и вторият аспект - подкрепата на ООН за политическия процес в Женева.