Това са коментирали по време на срещата си вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерина Захариева и комисарят по въпросите на енергетиката в ЕС Гюнтер Йотингер.

По време на разговорите е бил обсъден и проектът „Южен поток”, обясни още в ефира на БНР Екатерина Захариева. Тя посочи, че Йотингер е гарантирал, че ЕК не е против проекта, но той трябва да бъде изпълнен съобразно европейските правила. Заради съмнения в тази насока и Брюксел е поискал спиране на работата по проекта. Със заповеди на енергийния министър Васил Щонов това най-накрая е факт.

По думите на вицепремиера правителството на Пламен Орешарски само е „говорело пред медиите за спирането на проекта”, но не са били предприети никакви юридически действия за действителното замразяване на „Южен поток”.

Захариева припомни, че исканията на Европейската комисия със започването на наказателна процедура по проекта всъщност са били само да не бъдат провеждани нови търгове, сключвани нови договори и да не започва физическото строителство на газопровода. Останали действия по проекта не са забранени, посочи още тя.

Ако ЕК установи, че действително има нарушения по отношение на съмненията за непрозрачно провеждане на търга за избор на изпълнител, препоръката вероятно ще бъде провеждане на нов търг, прогнозира Захариева.

За изпълнител на българския участък от газопровода за момента е избран консорциум между руската “Стройтрансгаз“ и българското "Газпроект Юг" АД. В българското дружество влизат: "Главболгарстрой", "Промишлено стоителство – Холдинг" ЕАД, "Техноекспортстрой" ЕАД, "Понсстройинженеринг" ЕАД, "ПСТ Холдинг" АД.

Според нея до есента ще стане ясно какви са изводите от проверката на Брюксел, а нов търг, ако се налага, ще проведе новото правителство.

Захариева беше категорична, че България трябва да бъде партньор и на двете страни – ЕС и Русия, и да се отнася честно и открито към всички в проекта.

Проектът „Южен поток” е важен за България, особено на фона на кризата в отношенията между Русия и Украйна.

По време на разговорите с Йотингер е бил повдигнат и въпросът за криза по отношение на газовите доставки, уточни още Захариева.

В момента се правят стрес тестове на европейските газопреносни системи, които да покажат какво ще е отражението при спирането на транзита през Украйна. България е една от най-засегнатите държави, посочи вицепремиерът и допълни, че без газовия поток от Украйна страната ще може да „изкара три – три и половина месеца”.

Йотингер обаче е уверил, че на този етап не очаква спиране на транзита на руския природен газ.

Част от проблемите в енергетиката ще бъдат решени от Енергийния борд, повтори отново Екатерина Захариева. Тя посочи, че има възможност създаването на новата институция да стане още през предстоящата седмица, по време на редовното заседание на Министерския съвет в сряда. В борда ще участват всички заинтересовани страни на пазара, експерти от синдикални и работодателски организации, както и от държавни институции и потребители. Целта е да бъде постигнато максимално широко представителство на борда, но и той да „не бъде толкова огромен, че да бъде неработещ”, допълни още вицепремиерът.

Тя беше категорична, че е посочила хипотезата за режим на тока не, за да плаши хората, а за да предупреди колко тежко е състоянието в сектора след години на решения, които не винаги са били експертни, а политически мотивирани.

На обвиненията, че служебното правителство надвишава правомощията си с някои свои действия Екатерина Захариева беше категорична, че основната задача на служебното правителство действително е да подготви провеждането на предсрочните избори, но не „можем три месеца да стоим и да чакаме да дойде правителство, което да поеме проблемите”. Захариева посочи, че сега се назначават професионалисти, а преди е имало партийни назначения.

Тя изрази надеждата си след изборите през октомври да бъде сформирано силно правителство, което да проведе необходимите реформи.