СЗО съобщи за 142 нови случаи на лабораторно потвърдени, вероятни или предпологаеми случаи на опасната хеморагична треска и за още 77 души, починали от нея в четири от засегнатите страни - Гвинея, Либерия, Нигерия и Сиера Леоне.

Мащабът на епидемията не е ясен, защото семействата често укриват своите болни, освен това съществуват т.нар. сиви зони, до които медиците не могат да стигнат, казаха експерти от СЗО.

В края на идната седмица се очаква световната организация да представи плана си за битка с болестта в световен мащаб.

Междувременно стана ясно, че американски лекар, който се зарази с Ебола, докато лекуваше болни в Либерия, е бил изписан от болница в САЩ след лечение с експериментално лекарство.

До 90 на сто от случаите при това заболяване завършват със смърт.

Представители на Световната здравна организация посещават два центъра за лечение в столицата на Либерия Монровия, които се затрудняват да поемат наплива от пациенти, предаде Асошиейтед прес.

Източник на болестта са големите прилепи, които се ядат в някои отдалечени африкански села, коментира по-рано известният руски епидемиолог Александър Семьонов, ръководител на лабораторията по имунология и вирусология "Пастьор" в Санкт Петербург.

Анкета: Да се използва ли експерименталнo лечение?