Джереми Конидик, който е в Либерия да подкрепи борбата срещу Ебола, заяви за АФП, че най-добрият начин да се победи болестта, е да се обясни на хората как сами да се предпазват, предаде БТА.

"В сравнение с маларията например, е много по-трудно да се заразиш с тази болест. Но, разбира се, е по-лошо, когато я хванете. Така че да помогнем на хората по-добре да разберат как могат да се предпазят от Ебола, е важен елемент за контролиране на тази епидемия", допълни той.

Големият брой здравни работници, заразени с Ебола в Западна Африка, е безпрецедентен и възпрепятства усилията за справяне с епидемията, обяви Световната здравна организация (СЗО).

Над 240 здравни работници са се разболели от Ебола в Гвинея, Либерия, Нигерия и Сиера Леоне, докато са лекували пациенти, а повече от 120 са починали, предаде ДПА.

Според организацията причините за високото ниво на заразяване сред медицинския персонал включват липса на оборудване, например ръкавици и маски за лицето, и неподходящо боравене с него.

Други проблеми са острият недостиг на медицински персонал и обстоятелството, че здравните специалисти работят в изолационните отделения повече часове, отколкото се смята за безопасно, заяви СЗО. Служителите, които са изтощени, са по-склонни да правят грешки.

СЗО предупреди, че големият брой смъртни случаи сред здравните работници затруднява усилията за овладяване на епидемията. Даже преди разпространението на болестта лекарите в региона са били малко - средно по 1,5 лекари на 100 000 пациенти. Освен това лекарите са съсредоточени в градските райони.

От избухването на епидемията някои болници и клиники трябваше да затворят заради недостиг на персонал.

Африканският съюз започна днес спешна инициатива за набиране на допълнителни здравни работници от своите страни членки.

Междувременно Руанда и Уганда станаха поредните африкански държави, наложили ограничения за пътуване във връзка с епидемията от Ебола.

В Демократична република Конго властите потвърдиха, че Епидемията от ебола, която засегна отдалечен район в страната, е свързана с местен щам ("Заир") на вируса и се готвят за най-малко три месеца борба с болестта.

"Трябва да изчакаме "три месеца да обявим край на епидемията", заяви на пресконференция в Киншаса министърът на здравеопазването на Конго.

Националният институт за биологически изследвания е установил, че щамът на болестта в Конго е този, наречен "Заир", който е особено заразен в момента в Западна Африка.

Президентът на Либерия Елън Джонсън-Сърлийф уволни всички министри и други високопоставени длъжностни лица, които не изпълниха нареждането й да се върнат в страната, която се бори с епидемията, съобщи Асошиейтед прес.

Нареждането да се върнат и да останат в Либерия бе дадено преди няколко седмици, заедно с обявяването на извънредно положение.