Въз основа на микробиологическите анализи се смяташе, че най-голяма е вероятността причина за смъртта да е хеморагична треска хантаан, съобщиха от Института за обществено здравеопазване, цитиран от македонските медии и БТА.

Македонският министър на здравеопазването Арбен Таравари потвърди чрез видеовръзка от САЩ, че причина за смъртта на заразените двама души от гостиварското село Симница е хеморагична треска, причинявана от вирус хантаан.

"Става дума за по-добрия вариант на хеморагична треска - хантаан, която не се предава от човек на човек, а чрез гризачи. Ситуацията е под контрол, продължаваме да я следим", каза Таравари във видеообръщението.

Той съобщи, че има два нови случая в Клиниката по инфекциозни болести, но сега ситуацията е под контрол.

Екипи на епидемиологическата служба на Института по обществено здравеопазване от Скопие и Гостивар са били в село Симница, извършена е дезинфекция и дератизация на селото навсякъде, където са се движели починалите.

Таравари подчерта, че по-рано тази година е имало още четирима заболели от хеморагична треска хантаан, но те се излекували.

В Клиниката по инфекциозни болести в Скопие са хоспитализирани още три лица от гостиварското село, с висока температура, диария и повръщане.

Освен тях други четирима бяха приети в клиниката със същите симптоми, но с по-лека клинична картина и животът им не е в опасност, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Гоце Чакаровски, цитиран от агенция МИА.