Починало двегодишно момиченце, заразено с болестта, е можелo да я предаде на много хора по време на пътуването си през страната, защото е кървяло от носа.

Пътувайки с баба си, то е минало през пет града, включително столицата Бамако, където е прекарало два часа, предупреждава СЗО.

Детето почина вчера, след завръщането си в родния си град Кайес по време на лечение в местната болница, съобщиха Ройтерс и БТА.

"Има много възможности хората да са били изложени на контакт с вируса, докато детето е показвало очевидни симптоми", се казва в изявлението на СЗО.

Здравните експерти подчертават, че инфектираните стават заразни едва след като покажат симптомите на болестта.

След посещение в съседна Гвинея за погребение, момиченцето е имало температура от 39 градуса, кашлица, кръвотечение от носа и след ходене до тоалетна.

При предварителното разследване са открити 43 души, които са влезли в контакт с детето, включително 10 медицински работници. Всички те са изолирани.

В Мали вече има експертен екип на СЗО по контрола над инфекциите и логистиката. Организацията изпраща спешно допълнителен екип от експерти.

След като този случай бъде потвърден официално от СЗО, Мали ще стане шестата страна от Западна Африка, в която са открити случаи на хеморагичната треска.

Най-много са жертвите в Либерия, Гвинея и Сиера Леоне. В Нигерия и Сенегал епидемията е обявена за приключила. Случаи бяха отбелязани и в Испания и САЩ.

Досега починалите от ебола са над 4900 души.