Лекарите в болница Карлос III в Мадрид оповестиха, че окончателните тестове за наличие на вируса в организма на 44-годишната Тереза Ромеро са отрицателни.

Ромеро се зарази докато се грижеше за свещеника Мануел Гарсия Виехо, който почина от Ебола на 6 октомври. Санитарката бе подложена на интензивен курс на лечение с използване на серум, получен от кръвта на друга медицинска сестра, преживяла ебола.

Операторът на американската телевизия Ен Би Си Ашока Мукпо, който бе заразен с вируса на Ебола, е излекуван и ще напусне болницата в Небраска, където се намира, предаде Ройтерс, цитирайки лечебното заведение.

Мукло, заразил се с вируса, работейки в Западна Африка, бе настанен в болницата на 6 октомври. Той е вторият пациент с Ебола, успешно лекуван в Медицинския център на Небраска.

Добри са новините и за първата американска медицинска сестра, заразила се с Ебола в Тексас, обслужвайки болен. Състоянието на Нина Фам се подобрява, съобщиха от клиниката край Вашингтон, където тя бе настанена в петък миналата седмица, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Фам бе подложена на терапия с преливане на кръвна плазма от лекар - Кент Брантли, който успя да се справи с Ебола след приложение на подобна терапия. 

Брантли се зарази с Ебола, докато се грижеше за болни в Африка, и на самия него бе прелята плазма от 14-годишно момче, което оздравя под неговите грижи там. 

Междувременно стана ясно, че пътници, идващи от засегнатите от Ебола държави - Либерия, Сиера Леоне и Гвинея, ще бъдат допускани на американска земя само от петте летища, където са въведени засилени мерки за откриване на болестта. Ограничението влиза в сила от 22 октомври.

Петте летища са Джей Еф Кей в Ню Йорк, Нюарк в Ню Джърси, Дълес във Вашингтон, както и международните летища в Атланта и Чикаго. Те приемат 94 на сто от пътниците, идващи от засегнатите от ебола държави.

Засилен контрол за откриване на Ебола е наложен за всички пътници, желаещи да влязат в Съединените щати, включително за американските граждани, както и за желаещите да влязат в САЩ по суша или по море.