От 00.00 ч. днес до 24.00 ч. на 17 август се забранява влизането, престоят и паркирането на автомобили през пл. "Руски паметник", съобщават от Столичната община.

Забранява се преминаването по бул. "Ген. Скобелев" между ул. "Владайска" и ул. "Лайош Кошут"; по бул. "Македония" (централно и локални пътни платна) между пл. "Руски паметник" и ул. "20-ти април"; по централното пътно платно на бул. "Ген. Тотлебен" между бул. "Пенчо Славейков" и пл. "Руски паметник"; по локалното пътно платно на бул. "Ген. Тотлебен" между пл. "Руски паметник" и ул. "Шандор Петьофи"; по локалното пътно платно на бул. "Ген. Тотлебен" между пл. "Руски паметник" и ул. "Й. Филаретова".

Като алтернативни маршрути могат да се използват бул. "Пенчо Славейков", бул. Прага , бул. "Христо Ботев" и бул. "Стамболийски". Осигурено е преминаване на автомобили на спешна медицинска помощ и пожарна и аварийна безопасност в локалното платно от страната на МВР болница.

Мотрисите по трамвайната линия № 5 ще бъдат заместени, както и до момента с автобуси, които ще се движат по бул. „Цар Борис III“. От там ще се прави връзка с бул. „Пенчо Славейков“, бул. „Прага“, бул. „Христо Ботев“, по бул. „Александър Стамболийски“ пред Съдебната палата, а от там обратно по ул. „Алабин“ с връзка с квартал „Княжево“.

Ремонтът на мястото започна в началото на юни и по график трябва да продължи до края на август. След реконструкцията, изместването на трамвая в локалното платно, от страната на Петте кьошета, кръстовището ще заработи като истински кръгово, като ще осигурява движение без предимство на направлението булевард "Македония"- булевард "Генерал Тотлебен". 
Ремонтът ще струва 3.7 млн. лв, които идват от общинския бюджет.

Заместник-кметът на Столичната община Любомир Христов каза, че строително-монтажните дейности на кръстовището са изпълнени на 45-50 процента. Изграден е изцяло водопроводът и се довършва подмяната на канализацията в кръга. В момента се работи по конструкцията на зеления трамвай и се подрежда паважна настилка в зоните на локалните платна, продължава изграждането на тротоарите.

„Със затварянето на кръстовището започва масираната работа по пътната част – окопаване и изграждане на пътната конструкция, след което полагането на настилките, включително паважите и асфалтовата настилка в активните ленти за движение“, обясни Христов.

По думите му, през следващите 20 дни през "Руски паметник" ще могат да преминават само автомобили на пожарната и Бърза помощ.

„Това е основната промяна, която правим в рамките на тези 20 дни, свързана с обслужването на градския транспорт“, каза още Любомир Христов. 

800-метровият участък на бул. "Александър Малинов" - от бул. "Сахаров" до "бул. "Цариградско шосе", трябва да е готов до 10 август. След тази дата при подходящи условия ще се изпълни озеленяването в участъка.

Подходът при "Алея Яворов" към бул. "Цариградско шосе" пък ще бъде затворен за движение до 9 август.