От три дни Агенция "Пътна инфраструктура" предупреждава, че стената е напукана и има опасност от свличането й. Това стана факт тази сутрин около 9 часа на 15 км след Симитли в посока Предела, съобщиха БНР и "Фокус". 

Част от високата 5 метра и дълга 35 метра подпорна стена е рухнала в река Градешка. Едната лента от пътя е откъсната, част от нея е пропаднала. На място има екипи на пътноподдържащата фирма, които пропускат на етапи превозните средства само в лявата лента.

При наличие на ново активиране на свлачището движението на тежкотоварни автомобили през прохода Предел за град Банско ще бъде спряно, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация - Благоевград.

Срутилият се пътен участък е рехабилитиран през 2007 година, припомня БГНЕС.

Вижте снимки от мястото >>>

"Движението в участъка се осъществява в едната лента. Поне засега няма опасност от прекъсване на пътя", каза за Радио Благоевград управителят на Областно пътно управление Христо Атанасовски.

От КАТ апелират шофьорите да карат с повишено внимание в района.

Със светофарна уредба ще се регулира движението при 15-ия километър от пътя Симитли-Разлог в близост до село Градево. Тя ще бъде поставена до края на днешния работен ден, съобщиха по-късно от Агенция "Пътна инфраструктура".

Алтернативните маршрути до Банско през предстоящите почивни дни са Велинград-Юндола и Белово-Юндола.

Още в началото на седмицата АПИ предупреди, че има опасност от пропадане на пътя за Банско, ако спешно не се предоставят средства за незабавни ремонтни дейности, се подчертава в прессъобщението.

На 15 октомври, поради деформиране на дясното платно след поддаване на подпорната стена към река Пределска, е поставена временна сигнализация за ограничаване на скоростта и пренасочване на движението на автомобилите в лявата лента. За неотложните разходи - минимум 200 хил. лв., е уведомено и Министерството на финансите. За цялостното укрепване и ремонтиране на участъка ще са необходими около 600 000 лв.

Към днешна дата агенцията не разполага със средства за извършване на ремонтни дейности. Очаква се с проекта за актуализация на Държавния бюджет, приет от служебното правителството, който предстои да се разгледа от 43-то Народно събрание, да бъдат осигурени около 15 млн. лв. за "изкърпване" на настилките, обновяване на маркировката и подготовка на основните пътища за предстоящата зима, допълват от АПИ.