Протестите и пътните блокади, които местни жители проведаха срещу влизането на Александър Методиев - Бат Сали от ДПС в парламента чрез разпределението на мандатите, бяха подкрепени от местната власт.

Днес от пресцентъра на Община Кюстендил разпространиха писмото на кмета Петър Паунов до Местан:

Учтиво Ви каня на 22 октомври, сряда, от 11:00 часа в сградата на Общинска администрация - Кюстендил. Бих искал да обсъдим възможни решения по повод на създалото се обществено напрежение относно мандатите за народни представители от 10-ти Многомандатен избирателен район. Уверени сме, че като лидер на ДПС и като български гражданин няма да останете безучастен към възникналия проблем, предвид и широкия му обществен отзвук”.

Кметът на Дупница инж. Методи Чимев е изпратил писмо със същото съдържание.

Пред "Фокус" Паунов коментира какви са техните очаквания от срещата -  ДПС да не допусне техен представител от 10-и МИР да положи клетва и парламентът да заработи с един депутат по-малко.

От ДПС обаче вече коментираха преди дни, че спорното изчисляване на мандатите е заложено в Изборния кодекс и този феномен важи и за другите партии и пренебрегнаха призивите, включително от Мая Манолова от БСП, Методиев да бъде оттеглен от парламента.

В петък протестиращите обявиха, че спират блокадите на пътища до 27 октомври, когато се очаква новите депутати да се закълнат в Народното събрание. За тогава отново е предвидено затваряне на Главен път Е-79.
Утре обаче ще се проведе протест на площад "Велбъжд" в Кюстендил.

Повече от 20 000 подписа обаче събраха гражданите на двете общини против мандата на Бат Сали само с 864 гласа от 61 528 гласували, като от днес подписката започна на национално ниво.

Подадено е и искане за оспорване законността на изборите в 136-те секции в Турция. Обществеността настоява да бъде променено разпределението на мандатите или ДПС да оттегли от парламента представителите си в листата за Кюстендилско.

От Патриотичния фронт също обявиха, че искат касиране на вота в Турция заради множество нарушения.