Екипът на телевизията заснема най-трудния етап от строителството на трансграничното съоръжение - производството, транспортирането и монтажа на 250-тонните сегменти от връхната конструкция на моста в плавателния участък на Дунав.

Четиричленният екип, който подготвя филма във Видин - операторът Tony Mewse, директорът на филма David Coward, звукооператорът Damien Looney и асистент-продуцентьт Ginita Jimenez е снимал в Чили, Панама, Германия, Словения, Афганистан и на редица други места.

Филмът за Дунав мост Видин-Калафат е от втората поредица на сериала "X Machines", всяка от които включва 24 различни истории в рамките на осемчасова програма. Поредицата показва най-авангардните проекти в света и уникалната технология за осъществяването им.

Първата поредица от сериала "X - Machines" е излъчена преди две години и е сред десетте най-гледани програми на "Discovery Channel" в Обединеното Кралство. Втората поредица, в която ще бъде включен и филмът от Видин, ще се излъчва през първите три месеца на 2012 година.


Строежът на Дунав мост 2 ще струва 27 млн. евро повече от тръжната цена, с която испанска фирма спечели поръчката преди близо 5 години. Това съобщи във Видин министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от БНТ. Той уточни, че срокът за завършване на съоръжението повече няма да бъде удължаван и Дунав мост 2 трябва да заработи до края на 2012 година.
Отдавна се говореше за оскъпяването на най-големия инфраструктурен проект в България - моста при Видин - Калафат, но едва сега стана ясно, че цената ще е близо 30 на сто по- висока от записаната в договора 100 млн. евро.