По информация на Изпълнителната агенция „Проучване поддържане на река Дунав“ се очаква речният отток на реката да достигне 11000 кубически метра/s. 

Очаква се повишение на водните нива и в следващите дни във връзка с прогнозните очаквани валежи, с водни количества над средногодишните стойности, както и повишаването на нивата на големите притоци в участъка над „Железни врата“.

Предвид получената информация и във връзка с възложените от Закона за защита при бедствия функции на Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението, е създадена организация и са предприети съответните превантивни действия за информиране на органите на изпълнителната и местна власт, диспечерските пунктове на електроразпределителните и ВИК дружества за очакваните опасни явления. Същевременно служителите на оперативните центрове при районните дирекции от пожарна безопасност ще следят актуалната информация за водните нива, както и за залетите или застрашени от заливането участъци. Съвместно с органите на местната власт ще се организира наблюдение на речното корито на р. Дунав, както и на критичните участъци, съгласно Плановете за управление на риска от наводнения, защитните съоръжения и всички участъци на дунавските диги. Ще бъдат приведени в готовност техническите и помощни средства за провеждане на операции за ограничаване и ликвидиране на наводнения.

Същевременно има готовност и за информиране на населението чрез местните средства за масово осведомяване за предприети действия за ограничаване и ликвидиране на последствията от наводнения и правилата за безопасно поведение и действия.

Благодарение на предприетите съвместни действия на пожарникари и местната власт на община Карнобат са предотвратени последствия от преливането на язовирите „Екзарх Антимово“ и “Козаре“, след падналия проливен дъжд. Сигналът за това е получен днес към 09.30 часа. За да бъдат предпазени от наводнение къщи, разположени в ниската част на с. Сърница, са подготвени и разположени 200 чувала с пясък Няма информация за застрашени хора, загинали и пострадали хора.

Дир.бг припомня, че днес министърът на икономиката Емил Караиванов заяви, че в страната има 150 опасни язовира. Той обяви още, че се създава държавно предприятие, в което ще се прехвърлят общинските язовири. Утре вероятно една от темите в Министерски съвет ще бъде превенцията и поддръжката на язовирите.