В района на Силистра ледоходът достигна 50 на сто, а при Ново село е 10 процента, информира на сайта си Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав.

Ледът все още е тънък и не възпрепятства корабоплаването, което се осъществява при зимни условия.

Ако ледоходът се увеличи, корабособствениците и капитаните трябва да потърсят зимни убежища или естествени укрития, за да не пострадат плавателните съдове.

"Речната практика показва, че за да се появи ледоход трябва в продължение на 10 дни температурата на въздуха да е под минус 10 градуса", уточни преди няколко дни директорът на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав /АППД/ в Русе Павлин Цонев.

Така целият обем вода ще се охлади. Ще се появят първо ледени кристалчета и т. нар. шуга - ледена каша на повърхността на водата, след това ще има и крайбрежен лед, който предхожда и същинския ледоход по реката.

Цонев обясни, че прогнозата за голямо застудяване е за четири-пет дни. Ако след това имаме по-високи температури, може и да не се достигнат условията, при които ще се образува лед, допълни той.

Поради засиления ледоход по река Дунав фериботните комплекси не осъществяват превозна дейност, съобщиха от МВР.

ГКПП-Силистра е отворен, но на румънска територия не се осъществява фериботен транспорт.

Главната дирекция "Гранична полиция" препоръчва на пътуващите за Румъния да използват "Дунав мост" при Видин и "Дунав мост" при Русе.