Това стана ясно от думите на лидера на ДСБ и съпредседател на блока Радан Кънев, цитиран от "Фокус".

Към момента само три партии от формацията - ДСБ, БЗНС и „Народна партия свобода и достойнство” са потвърдили, че ще се явят заедно на местните избори.

Кънев е категоричен, че разкол в дясното няма да има и изрази надежда, че СДС и ДБГ на Меглена Кунева също ще декларират съгласието си РБ да се яви заедно на вота през есента.

По-рано днес Меглена Кунева обяви, че възможно е в някои случаи, по места, РБ да се представи не в пълния си набор от партии.

Надявам се това да не се случи, но ние трябва да бъдем много категорични на национално ниво и да кажем, че искаме да има една марка и тази марка да бъде "Реформаторски блок" навсякъде. Единството на РБ минава през установяване на неговите органи, категорична е тя.

Според Кънев българските общини имат нужда от много силна политическа алтернатива, тъй като това, което се наблюдава, е безобразно прахосничество с пари, които са на всеки отделен български гражданин.

„За да гарантираме дясно мнозинство в повечето общински съвети в страната, беше постигнато съгласие за общо явяване с единна регистрация с НПСД и БЗНС. Надявам се такова да бъде постигнато с всички партии”, обясни той.

На въпрос за Варна, където СДС подкрепи досегашния кмет на ГЕРБ Иван Портних, Кънев уточни, че не вярва да се случи наистина.

„Единството няма алтернатива, това се вижда много ясно в страната”, коментира той и поясни, че доминацията на ГЕРБ в местната власт не носи нужната промяна. На не малко места ще подкрепим ГЕРБ, на не малко места ГЕРБ ще подкрепи наши кандидати, каза лидерът на ДСБ.

Според него 8 годишната доминация на ГЕРБ не води до нужната промяна и по-важна за България е друга гледна точка – тази, която се вижда в парламента, а именно, когато групата на РБ е разпиляна, решенията се взимат от ГЕРБ и ДПС.