Новата структура на ДСБ - Изпълнителният съвет, проведе първото си заседание в Русе. На него бе обсъдена стратегията на партията за предстоящите президентски избори, както и коалиционната политика спрямо Реформаторския блок /РБ/.

Според председателя на партията и заместник-председател на Реформаторския блок /РБ/ Радан Кънев, кандидатът за президент трябва да бъде гарант за проевропейската ориентация на България, за модернизацията и засилването на българската армия и на нейната отбранителна способност и за радикална реформа в правосъдието, предаде БТА.

"Смятаме, че чрез диалог трябва да се стигне до такъв кандидат, който да бъде подкрепен и от партиите от РБ, и от най-голямата политическа партия в България - ГЕРБ, и от други проевропейски сили, разположени в "център" и в "дясно", заяви Кънев.

Той обясни, че съжалява за отказа на Росен Плевнелиев да бъде такъв кандидат, но "за нас тази тема не е затворена - това е верният път, за да не се допусне ляв президент и президент, който да постави под въпрос външнополитическата ориентация на страната".

По думите на Кънев Изпълнителният съвет на ДСБ изключва възможността за съвместно участие както с "националпопулистки формации - от типа на "Атака" или Патриотичния фронт, така и с формации, които развиват малцинствен национализъм и популизъм - от типа на ДПС и на ДОСТ". 

Кънев каза още, че ДСБ отправя последен призив към останалите партии от РБ за провеждане на обещания на избирателите обединителен съюзен конгрес на Блока преди изтичане на срока на коалиционното споразумение.

"Споразумението на РБ се изчерпва с президентските избори. Преди президентските избори ние трябва да изпълним обещанието си към своите избиратели РБ да стане единен политически субект. Конгресът трябва да реши въпроса за позиционирането на блока към властта, да реши въпроса за лидерството и за механизма на вземане на решение в РБ, както и да се произнесе за кандидата за президент", изтъкна Кънев.

На въпрос дали са обсъждани конкретни имена за кандидат-президент, Кънев заяви, че е останал дълбоко разочарован от "себичната и суетна реакция на някои представители на ГЕРБ", когато е било предложено да се проведе диалог за кандидатурата на Росен Плевнелиев.

"По тази причина не можем да споменем имена, защото ме е страх сега, ако кажа Борисов, Цветанов след това няма да го допусне да се кандидатира", заяви Кънев.

По думите му ДСБ иска кандидат за президент, който да спечели изборите от първи тур.

В отговор на въпрос Кънев коментира още, че ако Георги Първанов се кандидатира, той няма шансове да достигне до балотаж.