Това е подмяна на принципа на законността от модел на обслужване на политически интереси, се казва в позиция на ДСБ, представена от председателя на партията Радан Кънев пред журналисти в парламента.

ДСБ визират последното решение на прокуратурата да повдигне обвинение срещу бившия министър на енергетиката Делян Добрев за безстопанственост по отношение на сделката с АЕЦ "Белене".

Много е важно далаверата "Белене" да бъде разследвана във всичките й измерения, посочи Радан Кънев. Прокуратурата, каза той, трябва да разпита всички министри от 80-те години насам или от възстановяване на процеса насам, включително кандидата за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков.

ДСБ смятат, че политическата роля на прокуратурата е недопустима в правова държава и представлява подмяна на конституционния ред в България. Според Кънев, когато се подменя кондиционният ред, мълчанието на основните политическите партии е равно на съучастие, а не просто неутралитет.

Кънев посочи, че основните партии с огромно мнозинство са се обединили преди година, за да се подчинят на политическата воля на прокуратурата и под пряк неин натиск са провалили конституционните промени, които предвиждали ограничаването на този произвол.

По думите му основната отговорност е на ГЕРБ като най-голяма партия в парламента, но те са и основен потърпевш. Прокуратурата винаги, когато се намесва в политическия процес, се намесва на страната на статуквото и против промените, посочи Кънев и добави, че би трябвало да помним случая "Костинброд".

ДСБ смятат, че възстановяването на принципа за законност и на силата на българските институции е в ръцете на българските граждани.

Заместник-председателят на ДСБ Атанас Атанасов заяви, че най-големият проблем е, че в България границата между изпълнителната власт и прокуратурата е размита и българската прокуратура работи като специална служба.

Това разяжда устоите на демократичната държава, каза Атанасов. По думите му няма операции на прокуратурата, които да засягат ДПС.

Радан Кънев смята, че благодарение на поредицата от тежки политически грешки на Бойко Борисов, ДПС отново ще бъде в положение да влияе на президентските избори и това неимоверно увеличава влиянието им.