"Активи за 30 милиарда евро, ние продадохме само за 3 милиарда", заяви Плевнелиев, като подчерта, че във втората фаза на приватизация след 1997 година (тогава управляваше правителството на ОДС с премиер Иван Костов - б.р.), са допуснати твърде много грешки.

В официална позиция, която ДСБ ще изпратят до президентството, се обръщат към Росен Плевнелиев с думите: "Вие, надяваме се неволно, но след премиера Борисов, реабилитирате комунистическата диктатура на Тодор Живков. Тя ни завеща не предприятия за 30 милиарда евро, а огромен външен и вътрешен дълг, финансова разруха и стопанска катастрофа. От реабилитацията ще се възползват тези, които внушават навсякъде носталгия по тоталитарния режим. Надяваме се, че след обстойно проучване на фактите, публично ще коригирате своята позиция относно приватизацията като фактически несъстоятелна и политически вредна за пазарната демокрация в България".
Цялата позиция на ДСБ е качена на сайта на партията.

"Тази теза беше използвана от БСП на изборите през 2001 година и на изборите 4 години по-късно и винаги остро реагираме на тези лъжи и митове. Особено тревожно е те да се разпространяват от президента на България", коментира на пресконференция Димитър Бъчваров, който е и член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и приватизационен контрол.

Според него Росен Плевнелиев се мъчи да бъде втори глас на Борисов в комуникирането с левите избиратели. "Не може да се реабилитира икономически най-катастрофалният режим в страната", категоричен беше Бъчваров.

ДСБ твърдят, че без приватизацията, извършена от кабинета "Костов", би било невъзможно присъединяването на страната ни към НАТО и ЕС, невъзможно би било и оздравяването на финансовата и икономическата система на страната и стабилизирането на българския лев.

Зам.-председателят на партията Радан Кънев коментира още, че на предстоящите парламентарни избори ДСБ няма да се коалира с ГЕРБ.
"Разбиването на Синята коалиция беше работа на ГЕРБ или на среди в ГЕРБ. Категорично ДСБ няма да се явят на изборите с ГЕРБ, ще се явим като ядро и водачи на дясната опозиция срещу тях", заяви той.