Това обявиха на пресконференция депутатите Борис Станимиров и Атанас Атанасов.

Доброволците трябва да са преминали задължително необходимата подготовка, да имат подходящите умения, да действат по заповед и да носят отговорност пред българската държава, уточни Станимиров, цитиран от БТА.

По думите му, на свой ред, държавата трябва да поеме патронажа и организацията на този процес. Затова той смята да съобщи на министъра на отбраната Николай Ненчев идеята която включва промени в законите за отбраната и въоръжените сили и за резерва.

"За никого не е тайна, че за всеки, който пресича границата ни от Турция, това не е безплатно и се контролира от определени престъпни мрежи. Следва МВР да предприеме активни мерки за борба с каналджийството", добави Атанасов.

Той разкритикува силовото ведомство, че не разследва публични сигнали за такива действия, което говорело, че една част от тях се контролират от негови служители.

Атанасов добави, че в Южна България има назначени на възлови места началници с прякори, един от които бил Радо Схемата и отговарял за българската граница. Той не уточни кого има предвид.

"Има възможност, ако държавата счита, че съставът й в структурите на МВР и на ангажираните военни части не е достатъчно за охрана на границата, би могло да бъдат привлечени хора на доброволен принцип за окомплектоване на резерв, които да се включат, за да не ставаме свидетели на самоинициативи", добави Атанасов.

Междувременно експресно проучване на "Алфа Рисърч" по поръчка на Нова телевизия показа, че повече от половината българи в една или друга степен одобряват така наречените „граждански арести” на мигранти.

29,4 на сто от анкетираните отговарят „да” на въпроса дали одобряват „гражданските арести” на бежанци. 25,4% не са така еднозначни в отговора си - „по-скоро” одобряват. Общият им брой обаче е близо 55 на сто от анкетираните.

Категорично против тази практика са 17,5%, а „по-скоро” не я одобряват - 25,4%.

Същевременно общо 54,8% от анкетираните гражданите смятат, че трябва доброволците да помагат за арестуването на нелегални бежанци, но координирано с полицията.
Според 28,5% това трябва да е в правомощията единствено на държавата. 16,2% смятат, че може да го прави всеки.

АНКЕТА: Бихте ли влезли в отряд против незаконни мигранти?