Оттам уточниха, че информацията, публикувана в коригирания списък, е вярна

Синдиците на КТБ публикуваха преди дни списък с вложителите в банката от висшите етажи на властта, както и влоговете на политическите партии.

Към момента на затваряне на КТБ ДСБ има в нея 48 хиляди лв. - 40 хиляди плюс няколко хиляди лв. лихви, заяви лидерът на партията Радан Кънев. Първоначално по сметката на ДСБ в сайта на ФГВБ се появи сума малко над 200 хил. лв., но след корекция от синдиците за сгрешени списъци, се оказа, че сумата е около 2.4 млн. лв.

За разминаването в цифрите Кънев обясни, че са цитирани най-високите нива на депозити в рамките на петгодишен период - 2009-2014 г.

Миналия път, когато излязоха подобни цифри, го показахме - мисля, че към 2011 г. е най-високото ниво на депозити. Това са преводи на държавна субсидия по сметка в банката. Нищо необичайно.", заключи Кънев.

Той не можа да си спомни колко е била държавната субсидия през 2011 г. Сега е около 1 млн. лв. годишно, уточни тъмносиният лидер.

По-рано заместникът му в партията Атанас Атанасов заяви, че парите на формацията във фалиралия трезор са 100 процента чисти.

Грешки в сметките и на другите партии

Първоначално  бе обявено, че БСП - Областен съвет Варна, има влог от 1 064 964 лв., а след това - 85 111 лв. Обединен блок на труда няма 1 милион лв. влог, а само 9 929 лева.

"Изнесената информация за пари на БСП - Варна, в КТБ е сериозна манипулация, една лъжа, която е редно синдиците да опровергаят, защото трети ден тази информация се тиражира в медиите“, каза Миков.

Според списъка от 9 февруари "Глас народен" има два влога от по 44 376 лв. и 840 000 лв., а днес сумите вече са 120 000 и 146 037 лв.

Депутатът от БДЦ Румен Йончев, лидер на Земеделския народен съюз (ЗНС), заяви пред БНР, че ще си търсят правата заради сгрешена информация за влоговете им.

"Искам да кажа ясно и категорично, че ЗНС никога не е разполагал с банкова сметка в КТБ. Първо съобщиха, че сме имали милион и триста, сега ни казаха, че сме имали 50 лева, но аз категорично казвам отново – такава банкова сметка не е съществувала никога. Консултирам се с нашите юристи да потърся нашите права в съда, защото това се превърна в един начин на оплюване на този и на онзи", добави той.

По-рано днес адвокатът на бившия шеф на КТБ Цветан Василев Константин Симеонов обяви, че списъците са манипулирани и в тях липсват знакови имена.