Срещата протече на фона на натиск от САЩ за постигане на споразумение по гръцкия въпрос, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Заплахата от фалит на Гърция, нарастващите цени на петрола и нестабилността на пазара на облигации подхранват нервността на инвеститорите за световната икономика.

Забавянето в Китай, което не бе тема на разговорите в германския град, засилва безпокойството.

Източници посочиха, че представители на всички страни от групата - Германия, САЩ, Япония, Великобритания, Франция, Италия и Канада - "през цялото време" са разговаряли за Гърция в кулоарите на срещата. На официалната сесия обаче темата не е била засегната.

Финансистите от Г-7 не виждат алтернатива на въвеждането на структурни реформи

Позицията на групата на седемте по дълга и структурните реформи се оформи на работна сесия, свикана за обсъждане на перспективите пред глобалната икономика и състоянието на финансовите пазари.

На срещата британският централен банкер Марк Карни е информирал колегите си за напредъка по нов кодекс за поведение за банкерите и други промени в контрола над финансовите пазари след неотдавнашните скандали около валутни курсове и лихвени индекси.

Финансовите министри не са изненадани от рязкото намаление на цени на световните пазари на облигации. Те го приемат като корекция на рекордните максимуми, отчетени по-рано тази година при котировките на дълговите книжа на еврозоната, отбелязва ДПА.

Финансовите ръководители от Г-7 днес се обединиха около тезата, че трупането на държавен дълг е заплаха за устойчивото възстановяване на световната икономика.